Preşedintele Mihai Ghimpu este deţinătorul premiului pentru atitudine civică al Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia 2010

sursa: voceabasarabiei.net

Ceremonia de înmânare a premiilor Festivalului s-a desfăşurat în seara zilei de ieri, la Sala cu Orgă din Chişinău, la eveniment fiind prezenţi soţia poetului Raisa Vieru, primarul general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, viceprimarul municipiului Iaşi Romeo Olteanu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova Mihai Cimpoi, oameni de cultură şi artă din Republica Moldova şi România.

Scriitorul Nicolae Dabija a menţionat la Gala decernării premiilor că Preşedintele Mihai Ghimpu „este primul preşedinte creştin al Republicii Moldova, care după 1940 a îngenuncheat în faţa icoanelor din biserici, dar şi în faţa icoanelor neamului, printre care se numără şi poetul Grigore Vieru. Este cel mai bun om politic al anului”.

Nicolae Dabija a specificat că Premiul pentru atitudine civică înmânat lui Mihai Ghimpu îi revine întregii generaţii de sacrificiu, de intelectuali, care au stat la începuturile mişcării de eliberare naţională în Republica Moldova.

Preşedintele Parlamentului Mihai Gimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a mulţumit pentru premiul acordat, dar şi pentru eforturile organizatorilor Festivalului Internaţional de poezie „Grigore Vieru”. Preşedintele a dedicat premiul „tuturor cetăţenilor care în 1987 au început lupta pentru viitorul nostru, pentru adevăr şi dreptate, precum şi celor care până în 1987 au luptat împotriva regimului sovietic de ocupaţie, a celor care nu au acceptat să stea în genunchi şi cu capul plecat”. Mihai Ghimpu a menţionat că dedică premiul obţinut, în mod special, regretaţilor săi fraţi Gheorghe şi Simion Ghimpu, care, împreună cu părinţii, i-au cultivat valorile naţionale şi general-umane pentru care luptă de-o viaţă.

În final, Preşedintele a urat viaţă lungă festivalului, succese remarcabile tuturor laureaţilor pentru ca „Grigore Vieru să rămână şi în continuare un Eminescu al timpurilor noastre şi al perioadei de renaştere naţională”.

Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns la a II-a ediţie, s-a desfăşurat la Iaşi şi Chişinău în perioada 9-12 octombrie 2010.

3 răspunsuri to “Preşedintele Mihai Ghimpu este deţinătorul premiului pentru atitudine civică al Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia 2010”

 1. Dan Gheorghe Says:

  salutari din Romania, domnule presedinte!

 2. Larisa Says:

  Domnule Presedinte,

  In primul rand doresc sa va salut din nou din Romania si sa va imbratisez frateste.

  V-as ruga sa comentati Retrocedarea Transnistriei catre Moldova.

  http://clubulconventiadoamnelor.wordpress.com/2010/10/14/transnistria-recedata-moldovei/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: