„Viitorul Republicii Moldova depinde de poziţia civică şi responsabilitatea fiecărui cetăţean”, a declarat Mihai Ghimpu

sura: moldpres.md

Viitorul Republicii Moldova depinde de poziţia civică şi responsabilitatea fiecărui cetăţean al acestei ţări. Diaspora a fost cea mai activă în susţinerea schimbărilor şi a reformelor iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană, devenind şi protagonistul unor proiecte foarte importante pentru dezvoltarea societăţii noastre.

Declaraţii în acest sens a făcut Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al diasporei moldoveneşti, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 12-14 octombrie curent. În opinia şefului statului, conducerea Republicii Moldova ar trebui să folosească toate practicile posibile de colaborare cu diaspora, deoarece aceasta ar permite stabilirea unor relaţii mai bune cu statele lumii în care s-au stabilit cetăţenii noştri, dezvoltarea relaţiilor economice, culturale, religioase cu acestea.

Preşedintele Mihai Ghimpu a mai accentuat că, în conlucrarea cu diaspora, autorităţile Republicii Moldova trebuie să-şi asume şi unele responsabilităţi faţă de cetăţenii ţării aflaţi în afara hotarelor. „Noi sîntem datori să protejăm şi să promovăm drepturile şi interesele reprezentanţilor diasporei noastre în străinătate, să elaborăm multiple proiecte de colaborare cu diaspora, programe de încurajare permanentă a revenirii studenţilor în Republica Moldova”, a specificat şeful statului.

Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, conducerea statului va depune şi în continuare eforturi pentru protecţia socială a cetăţenilor noştri plecaţi peste hotare prin asigurarea transferului drepturilor la pensie şi la alte beneficii sociale, în această direcţie fiind încheiate acorduri bilaterale cu mai multe state europene, iar o serie sînt în stadiul de pregătire şi negociere.

Mihai Ghimpu a mai accentuat că conducerea statului va spori şi numărul de consulate ale Republicii Moldova acolo unde comunităţile de cetăţeni moldoveni sînt semnificative şi există o serie de probleme stringente care trebuiesc soluţionate. „Este important ca cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în afara hotarelor ţării să îşi simtă reprezentate drepturile şi interesele, să aibă încredere în reprezentanţele diplomatice ale ţării noastre”, a accentuat Mihai Ghimpu.

La cel de-al IV-lea Congres al diasporei participă peste o sută de delegaţi, care reprezintă 64 de asociaţii ale diasporei din 31 de state ale lumii. Congresul va adopta o Rezoluţie, care va include paşi concreţi de stimulare a dezvoltării durabile a ţării, menţinere şi promovare a relaţiilor dintre ţara de baştină şi diasporă. Ulterior, Rezoluţia va fi propusă pentru discuţie autorităţilor moldoveneşti şi va fi inclusă în Planul naţional de acţiuni pentru diasporă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: