Mihai Ghimpu: „Nicolae Costin a fost unul dintre marii stegari ai renaşterii naţionale”

sursa: moldpres.md

Nicolae Costin a fost unul dintre marii stegari ai renaşterii naţionale din anii 80-90 ai secolului trecut, care s-a consacrat plenar luptei pentru adevărul istoric şi valorile umane.

Declaraţia a fost făcută de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului, în cadrul seratei de lansare a albumului „Nicolae Costin, promotor al renaşterii naţionale”, desfăşurată luni seara în Sala cu Orgă. În opinia şefului statului, pe tot parcursul vieţii sale, Nicolae Costin s-a consacrat plenar oamenilor din jur, orăşenilor, mai puţin gîndindu-se la sine. „Sub conducerea lui Nicolae Costin, în Chişinău s-au desfăşurat primele reforme, au fost readuse valorile naţionale şi istorice, în primul rînd limba română a fost repusă în drepturile sale fireşti. Astfel, capitala Republicii Moldova a devenit treptat un oraş frumos, european”, a accentuat Preşedintele Mihai Ghimpu.

Şeful statului a mai menţionat că Nicolae Costin a fost un prieten sincer al oamenilor, fără diferenţă de originea etnică, rămînînd în istoria neamului ca un adevărat deschizător de drumuri pe calea avansării sociale. „Dacă guvernanţii ulteriori ar fi lucrat cu devotamentul şi în stilul lui Nicolae Costin, astăzi ţara s-ar fi aflat pe o treaptă mai înaltă de dezvoltare”, a spus Mihai Ghimpu.

Despre calităţile umane, profesionale şi spirituale ale lui Nicolae Costin au vorbit primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, compozitorul Eugen Doga, academicianul Gheorghe Duca şi alţii. În context, Iuliana Gorea Costin a menţionat că „Ordinul Republicii” acordat post-mortem fostului primar al capitalei „constituie un act de justiţie şi restabilire a dreptăţii”.

Foto: timpul.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: