Ghimpu: „Filat a încălcat Constituţia, dar voi semna modificările la legea bugetului pentru binele cetăţenilor”

sursa: unimedia.md

„Potrivit Constituţiei, Guvernul e în drept să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, însă Executivul era obligat să trimită proiectul de lege către biroul permanent pentru examinare, şi mai apoi să fie prezentat Parlamentului. Prin aceasta prim-ministrul Vlad Filat a încălcat Constituţia Republicii Moldova”.

Declaraţia aparţine preşedintelui interimar, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, lansată acum câteva minute în cadrul unui briefing de presă. Cu toate acestea, Ghimpu a semnat modificările la legea bugetului pentru 2010, adoptate de către Guvern, chiar în faţa presei, menţionând că nu doreşte ca cetăţenii să fie lipsiţi de ajutorul prevăzut. Ghimpu a cerut juriştilor să efectueze o expertiză despre cum funcţionează art. 106 al Constituţiei, deoarece este pentru prima dată când Guvernul îşi asumă responsabilitatea în faţa Parlamentului.

Astfel, președintele Parlamentului spune că Guvernul era obligat să vină în Parlament cu proiectul de modificare a legii bugetului şi numai în cazul în care nu era de acord cu decizia luată în Legislativ, Guvernul putea să anuleze această hotărâte şi să-şi asume apoi responsabilitatea.

Potrivit Constituţiei, după ce Guvernul îşi asumă raspunderea, proiectul trebuie să fie semnat de Preşedintele Parlamentului, apoi preşedintele ţării promulgă legea.

„Filat nu numai că a vrut să înlăture Parlamentul din acțiunea sa, dar a vrut şi publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Abia ieri, 5 octombrie, mi-a trimis o solicitare ca documentul să fie semnat de mine”, a mai adăugat Mihai Ghimpu. Preşedintele Parlamentului spune că, dacă termenul de 72 de ore în care Legislativul putea să depună o moţiune de cenzură deja a trecut, el este obligat să semneze modificările legii bugetului, însă, mai există o prevedere, potrivit căreia preşedintele, care trebuie să promulge legea, are dreptul în termen de 2 săptămâni să întoarcă legea cu obiecţiile pe care le are.

Cu toate acestea, Ghimpu şi-a depus semătura pe actul normativ chiar în faţa presei, menţionând că nu doreşte ca cetăţenii să fie lipsiţi de ajutorul prevăzut de această modificare a legii bugetului.

Mihai Ghimpu a fost însoţit de colegii din AIE, Maria Lupu şi Serafim Urechean, precizând că şi-ar fi dorit ca şi Vlad Filat să fie prezent, însă acesta din urmă se afla în sedinţa Cabinetului de Miniştri.

Sursa: UNIMEDIA
Video: Privesc.eu

Un răspuns to “Ghimpu: „Filat a încălcat Constituţia, dar voi semna modificările la legea bugetului pentru binele cetăţenilor””

  1. Alexei Says:

    D-le Ghimpu,
    din toata Alianta sunteti unul din putinii pe care ii respectam. Dar ultimele dvs actiuni m-au dezamagit foarte mult. Ce e cu circul acesta? De ce scoateti toate aceste murdarii si emotii negative unul asupra altuia si inca in public? Chiar credeti ca aceste actiuni au lucrat pentru binele cetatenilor tarii asa cum ati spus? Chiar credeti ca faptul ca v-ati aliniat cu Lupu in aceeasi gindire impotriva lui Filat, ati ajutat cumva cetatenii tarii noastre?
    Se vede clar, ca se cauta nu binele tarii, ci fiecare partid ii este frica sa nu piarda electoratul. Si daca continuati asa, il veti pierde. Pentruca noua nu ne trebuie politicieni care sa iasa ca babele la televiziune si sa-si toarne zoi unul in capul altuia.
    D-le Ghimpu, va rog in Numele Lui Dumnezeu si a tuturor cetatenilor tarii noastre: terminati sa va razbunati unul pe altul.Si veti spune ca nu va razbunati, dar faptele vorbesc mai mult decit cuvintele… Un proverb indian spune ca cine arunca cu murdarie in altii, se murdareste singur. Nu fiti unul din cei care va murdariti. Comunistii vau murdarit deajuns. Mai aveti foarte putin, si in loc sa luptati impotriva comunistilor, voi luptati unul impotriva altuia. Va distrugeti singuri din interior si asta va aduce cea mai mare infringere. Si apoi dupa aceasta va veti impaca, dar noi, poporul, ce vom avea noi de cistigat din tot circul acesta? Ati facut toate aceste declaratii publice unul impotriva altuia, dar haideti sa fim sinceri: „ce folos din toate acestea?” Acestea sunt actiuni care va vor costa mult mai mult decit credeti. Electoratul va taxa foarte mult aceste fapte, si tare ma tem sa nu fie tot in favoarea comunistilor…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: