Mihai Ghimpu doreşte semnarea unei rezoluţii pentru deblocarea dialogului politic transnistrean, la Summit-ul OSCE

sursa: politik.md

R. Moldova doreşte ca la Summit-ul OSCE de la Astana să fie adoptată rezoluţia, care ar permite deblocarea dialogului politic privind soluţionarea diferendului transnistrean şi soluţionarea lui paşnică reieşind din integritatea teritorială şi suveranitatea ţării noastre. Declaraţia a fost făcută marţi, 5 octombrie, de Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, în cadrul întrevederii cu Amankeldî Jumabaev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în ţara noastră cu sediul la Kiev. Şeful statului a menţionat că R. Moldova doreşte o implicare mai activă a participanţilor la negocierile în formatul 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene, inclusiv prin înaintarea unor noi propuneri în depăşirea problemei respective. „Soluţionarea problemei transnistrene este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece depăşirea acestei crize ne va permite implementarea unui şir de proiecte de modernizare a statului, creare a condiţiilor adecvate de trai şi activitate egale pentru cetăţenii ambelor maluri”, a accentuat Ghimpu.

Ambasadorul Amankeldî Jumabaev a declarat că Kazahstanul susţine poziţia Republicii Moldova privind principiile de reglementare a diferendului transnistrean. În context, diplomatul kazah i-a transmis Preşedintelui Mihai Ghimpu invitaţia personală din partea lui Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, de a participa la lucrările summit-ului OSCE, care se va desfăşura în perioada 1-2 decembrie în oraşul Astana.

În cadrul dialogului au fost discutate şi relaţiile bilaterale dintre două state, fiind menţionat că la capitolul respectiv există încă multe rezerve nevalorificate. Mihai Ghimpu şi Amankeldî Jumabaev au constatat că există toate premizele de a elabora şi implementa proiecte investiţionale comune, care ar contribui atît dezvoltarea economiei naţionale ale Republicii Moldova şi Kazanstanului, cît şi la lărgirea spectrului de colaborare bilaterală dintre două state.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: