sursa: ionpetrescu.ro
© Sub titlul “Vrea România să înghită Moldova?”, este inserat pe website-ul postului de radio “Vocea Rusiei”, în limba engleză, un articol datat 24 septembrie a.c., ora 12.21, fiind precizată şi provenienţa sa – cotidianul electronic “Timpul Moscovei.” În acest cadru, premierului român Emil Boc îi este atribuită o declaraţie care ar fi fost făcută joi, probabil cu ocazia prezenţei sale la a 65-a Adunare Generală a O.N.U., prin care acesta îşi exprima speranţa că graniţa României cu Moldova va dispărea la un moment dat, dar numai după aderarea celui de-al doilea stat român la Uniunea Europeană.
Această declaraţie – se semnalează în materialul menţionat – survine într-un moment în care republica dintre Prut şi Nistru este afectată de o criză politică, iar România este încercată de o dificilă situaţie economică, un context în care a atras atenţia societăţii moldoveneşti şi a unor politicieni din alte state. Bla, bla, bla…
Dacă autorul materialului ar fi trecut graniţa dintre Austria şi Italia ar fi văzut, pe partea dreaptă, un panou albastru, cu stelele galbene ale Uniunii Europene, în mijlocul căreia scrie simplu: Italia. Asta pentru turiştii ce vin de pe teritoriul austriac, mai precis de pe cel al Tirolului de Nord. Dincolo de frontieră există Tirolul de Sud, cu o populaţie majoritară germană. Cele două state menţionate fiind membre ale U.E., între acestea nu mai există grăniceri, puncte de control ale trecerii frontierei şi alte elemente tipice unor epoci apuse.
În articolul menţionat se mai afirmă că declaraţia premierului completează pe aceea a preşedintelui Traian Băsescu, care a afirmat, în repetate rânduri, că nu va semna un tratat prin care să recunoască graniţa de pe Prut, o consecinţă directă a Pactului Molotov-Ribbentrop din 1939, când – recunoaşte autorul rus – Basarabia şi Bucovina de Nord au fost “separate” de România. Uitând să amintească că era vorba de o ocupaţie militară bazată pe superioritatea numerică a trupelor dictatorului Stalin.
Se inoculează cititorilor naivi şi ideea că “acum Băsescu sugerează că Moldova ar trebui să se unească cu România ca parte a Uniunii Europene.” Rea voinţă vizibilă! Republica Moldova, ca viitoare membră a U.E. va fi unită, în egală măsură, cu România, ca şi cu Germania! Dar, autorul acestei operaţiuni de influenţare psihologică susţine că la Chişinău unii nu sunt pregătiţi pentru un asemenea pas, în timp ce alţii îl susţin cu putere. Şi, pentru a îi da un plus de credibilitate precizează că este opinia lui Andrei Vlasov – exprimată într-un interviu acordat postului de radio Vocea Rusiei -, actualul director-general al Centrului pentru Studii privind Spaţiul Post-Sovietic. Corect ar fi fost Ex-Sovietic.
Domnul Vlasov a mai constatat că România sprijină forţele politice din Moldova, care fac presiuni pentru relaţii mai strânse între Chişinău şi Bucureşti. Anterior, eu unul nu am citit vreo opinie a lui Andrei Vlasov, când Rusia sprijinea formaţiunile politice din Ucraina, care presau guvernanţii de la Kiev să aibă relaţii mai apropiate cu Moscova. Probabil că nu ocupa această funcţie…O bilă albă totuşi merită Vlasov, deoarece recunoaşte că ponderea electoratului pro-România este destul de mare, îndeosebi în rândul intelectualilor.
Apoi, în articolul cu pricina este readusă în atenţie problema Transnistriei, care şi-a proclamat independenţa pentru a evita, la începutul anilor ‘90, unirea cu România, ca parte a Republicii Moldova. Se reia placa demagogică cu Rusia, ca garant al soluţionării conflictului transnistrean, adică de blocare totală a oricărei evoluţii contrare doleanţelor Kremlinului, nu de ieri, nu de azi, ci de un deceniu! Aşa girant, al încremenirii în proiectul imperial, mai rar…
Culmea demagogiei? Sunt frazele:”Dar declaraţiile iresponsabile pot semăna mai multe seminţe de duşmănie în societatea moldovenească. Mai mult, declaraţiile liderilor români vin în contradicţie cu principiul de inviolabilitate a frontierelor, astfel cum sunt stabilite în 1975, prin Actul Final de la Helsinki.” Peste Ocean, autorul unei asemenea gogomănii ar fi fost dat afară de la Departamentul de Stat, fără nicio remuşcare.
Propaganda rusă minte prin omitere, “uitând” inteligenţa lui Mihail Gorbaciov, care nu s-a opus unificării Germaniei pe cale paşnică. Una consfinţită prin ratificarea acordului de unire de către parlamentele celor două state germane. La finalul verii anului 1990, în Berlinul de Est, Wolfgang Schäuble, ministrul de interne al RFG, şi Günther Krause, delegatul prim-ministrului din RDG, semnau tratatul prin care Germania redevenea un singur stat, democratic.
Pentru cine nu ştie, abia în iulie 1990, Kremlinul a acceptat unificarea Germaniei şi pătrunderea noului stat în NATO, cu condiţia ca trupele aliate să nu fie redislocate în landurile răsăritene. U.R.S.S. a mai solicitat limitarea efectivelor forţelor armate germane unite la 370.000 de soldaţi, oferind în schimb retragerea trupelor proprii de pe pământul german. În plus, RFG urma să furnizeze statului sovietic, sub pretextul unui ajutor financiar substanţial, multe milioane de dolari. Doar noul parlament al Germaniei unite urma să recunoască, prin tratat, frontiera cu Polonia, pe traseul Oder-Neisse, chit că dincolo de acesta erau şi sunt teritorii care au fost în istorie, de drept, parte a statului german.
Prin urmare, Moscova aşteaptă o ofertă, mai ales că a început captarea celui de-al doilea stat românesc în comunitatea euro-atlantică, cu un sprijin american subtil, dar constant. Rusia nu are ce limitări de efective să impună României, pentru că aceasta este un stat membru al NATO, cu trupe care au acţionat eficient în teatrele de operaţii ex-iugoslav şi irakian, iar acum are un solid contingent militar în Afganistan. Cât priveşte tratatul de recunoaştere a noii frontiere, a Uniunii Europene şi a NATO, acesta va fi semnat imediat după validarea sa pe… Nistru.
“Vrea România să înghită Moldova?”. Nu.
Rusia înghite greu trecerea ireversibilă a Basarabiei în comunitatea Europei Libere de despotismul luminat.
O translaţie pentru care un singur politician de la Chişinău a simţit mâniile Moscovei. Actualul preşedinte interimar.
28/09/2010 la 11:06
[…] Moldova, al doilea stat românesc care va intra în Uniunea Europeană a fost preluat comentariul EUROPA LIBERĂ INCLUDE REPUBLICA MOLDOVA, inserat iniţial pe acest blog şi publicat apoi de […]