Regrupare lucidă la Chişinău

sursa: ionpetrescu.ro

© Am privit cu atenţie imaginile difuzate de televiziunea PUBLIKA.MD referitoare la faptul că Vlad Filat pledează pentru libertatea instituţiilor de presă din Moldova. Prima oară cu sonor, a doua oară fără. (CLICK pentru a vedea VIDEO) 
Asta pentru că mi-au atras atenţia secvenţele din studioul unde, de o parte şi de alta a reporterului se aflau liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, la Chişinău. Am reluat, de câteva ori, imaginile menţionate pentru a înţelege mesajele subliminale transmise prin limbajul corpului de cei patru politicieni, repoziţionaţi acum în clasamentul simpatiei opiniei publice, cu totul altfel decât prevesteau autorii unor sondaje pe cât de comandate, pe atât de discutabile.

Vlad Filat era uşor nesigur, cu ochii pendulând când spre masă, când spre preşedintele Ghimpu, – dar în mod obsesiv spre Marian Lupu -, care prefera să nu îi susţină privirea şi să privească fie spre Serafim Urecheanu, fie spre camera de televiziune aflată în unghiul opus. Aparent, actualul premier se adresa telespectatorilor. Dar ochii săi căutau, cu o anume disperare, privirile lui Ghimpu şi pe cele ale lui Lupu.

Acesta din urmă, sigur pe el, a făcut un gest clar de indiferenţă, preferând să sorbească din paharul cu apă, timp în care preşedintele interimar era impasibil, uitându-se într-un punct fix al studioului. Ulterior, Marian Lupu a privit spre mâinile lui Ghimpu, care hâtru şi calm cum este, de obicei, înfăşura relaxat un… şerveţel.  

Imaginile au fost difuzate pe 8 septembrie a.c., dar secvenţele derulate în studioul TV şi comentate mai sus s-au petrecut pe 6.09.2010 Între acestea şi declaraţia lui Marian Lupu – că la 21 noiembrie a.c. vor fi organizate alegerile parlamentare anticipate, cu precizarea că nu a fost susţinută propunerea partidului lui Filat de a reduce campania electorală la 30 de zile – este o certă legătură.

Practic, în interiorul A.I.E. s-a creat un pol distanţat tot mai clar de premier, unul în care Ghimpu se bucură de respectul lui Lupu şi Urecheanu, deoarece ştie să ţină cont de iniţiativele lor.  Nu este deloc o întâmplare faptul că primul dintre cei patru lideri care a ieşit cu o declaraţie privind data alegerilor a fost Marian Lupu. Cum acesta nu are nicio funcţie în ierarhia aparatului de stat, este posibil ca Mihai Ghimpu să fi sugerat propulsarea sa într-un rol aparte, de portavoce a A.I.E. Asta ar însemna o ajustare a raporturilor de cooperare între cele patru formaţiuni politice.

Ştirea săptămânii este că Vlad Filat nu şi-ar fi dorit un succes al referendumului, deoarece era prevenit că la alegerile prezidenţiale, anunţate iniţial pentru luna noiembrie a.c., va ajunge în turul doi cu Mihai Ghimpu, sau cu Marian Lupu. Şi va pierde!… Trist ar fi să se confirme zvonul că acum negociază cu comuniştii ca să rămână premier în 2011…

Vestea bună este că Marian Lupu pare a fi înţeles că Mihai Ghimpu este un partener onest, iar Serafim Urecheanu poate completa un arc electoral care trebuie să se bazeze pe realităţi.  Nu pe iluzii.

2 răspunsuri to “Regrupare lucidă la Chişinău”

  1. Mironov Says:

    Chestiunea cu darea înapoi a premierului, în seara ce a premers referendumul, poate fi confirmată de apropiaţii săi, câţiva semnalând-o şi pe alte căi partenerilor din alianţă, inclusiv pe blogurile unor politicieni din opoziţie, nemembri ai alianţei, a se vedea astfel acela al liderului PNL.

  2. Vlad Says:

    Nu inteleg, cum putea Filat sa arunce bani grei in campania pro-referendum, facand cea mai dinamica agitatie si sa doreasca esuarea referndumului? E o opinie subiectiva a autorului, infirmata de realitati. Toti liderii AIE si-au dorit un succes mare la referendum. Dar nu e rau fara bine, acum AIE se va cimenta, pt ca altfel revin comunistii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: