Fondurile de arhivă ale SIS MAI şi PG vor fi transferate

sursa: jurnal.md

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a propus astăzi transmiterea tuturor fondurilor de arhivă din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale, precum şi a altor fonduri ce reflectă esenţa regimului totalitar comunist, în fondurile Arhivei Naţionale, pentru a asigura accesul neîngrădit a publicului.

Mihai Ghimpu a solicitat, în cadrul unei şedinţe de lucru, identificarea spaţiului de depozitare astfel încât respectivul transfer să fie încheiat într-un termen cât mai scurt, iar persoanele interesate să aibă acces liber la aceste dosare.

Valentin Dediu, director adjunct al SIS, a subliniat că fondul dosarelor judiciare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar şi care se află în prezent în depozitul special de stat al SIS constituie 23 247 de unităţi, fiind nevoie de o perioadă de minim 3 luni pentru transferul acestora. Igor Şerbinov, adjunct al procurorului general, a declarat că săptămâna aceasta va fi convocată o şedinţă în comun cu responsabili de la MAI, în cadrul căreia va fi discutată această problemă.

Reprezentantul MAI, Iurie Burcă, a declarat că în arhiva MAI sunt depozitate circa 33 590 de dosare ale persoanelor deportate.

Reprezentanţii Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova Gheorghe Cojocaru şi Mihai Taşca au menţionat importanţa transferului dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor, subliniind că o asemenea practică există în mai multe state europene. Istoricii insistă ca acest transfer să se facă într-un timp cât mai scurt, deoarece pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit lor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite 230 359 dosare. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990 numai în perioada 1990-1991 au fost distruse peste 14 000 de dosare. Istoricii afirmă că şi în august 2007 au fost distruse 5 dosare, fără a se cunoaşte conţinutul acestora.

În finalul şedinţei Mihai Ghimpu a dispus crearea unei comisii formate din reprezentanţi ai MAI, SIS, PG şi Arhiva Naţională în vederea elaborării unui program concret de acţiuni, precum şi modalitatea tehnică de transmitere a dosarelor în termenii stabiliţi.

Un răspuns to “Fondurile de arhivă ale SIS MAI şi PG vor fi transferate”

  1. Pruteanu Says:

    Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a propus a transmiterea tuturor fondurilor de arhivă din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fondurilor Procuraturii Generale, precum şi a altor fonduri ce reflectă esenţa regimului totalitar comunist, în fondurile Arhivei Naţionale, pentru a asigura accesul neîngrădit a publicului. Însă Valentin Dediu, director adjunct al SIS, a subliniat că fondul dosarelor judiciare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar şi care se află în prezent în depozitul special de stat al SIS constituie 23 247 de unităţi, fiind nevoie de o perioadă de minim 3 luni pentru transferul acestora. Este o diferenţă între propunerea preşedintelui şi interpretarea dlui Dediu. De ce oare dl Dediu a înţeles că ar trebui să transmită Arhivei naţionale numai 23 247 de dosare? Dar restul documentelor, aşa cum a propus dl Ghimpu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: