Pe cine va unge şi pe cine va mazili Băsescu?

sursa: flux.md

Dimineaţa zilei de miercuri, 18 august, a fost marcată de conţinutul unui comunicat de presă, în care poporul era informat despre faptul că harnicul nostru premier a plecat la odihnă, cu familia, în Grecia, dar numai pentru trei zile. Serviciul de presă nu a precizat cu ce avion a zburat familia lui Vladimir Filat şi la ce sumă se ridică costurile unui asemenea blitz-concediu, dar să trecem peste asta şi să nu ne cramponăm de detalii. Pentru că altceva este interesant.

Mai spre după-amiaza aceleiaşi zile, altă informaţie a tulburat minţile cetăţenilor, abia răcorite de ploaia din ajun, care a mai domolit canicula, dar a făcut prăpăd în zeci de localităţi din republică: Vladimir Filat îşi întrerupe concediul, pentru a se întâlni, joi, la Iaşi, cu preşedintele român Traian Băsescu. Serviciul de presă al Guvernului a încercat să ne convingă că cei doi vor discuta doar despre transportarea ajutoarelor oferite de ţara vecină pentru construcţia caselor sinistraţilor din Republica Moldova. O fi şi aşa, dar de ce atâta grabă? Mai ales că premierul îşi luase un concediu de numai trei zile. Şi nu era oare, potrivit uzanţelor, mai degrabă treaba premierului României, Emil Boc, să discute asemenea chestiuni cu premierul Vladimir Filat?

În acest context, este interesantă şi precizarea pe care a făcut-o interimarul Mihai Ghimpu la televiziunea naţională. Ca să nu creadă cineva că Filat ar avea vreun merit în aducerea acestor ajutoare, preşedintele liberal a spus, ca să fie clar pentru toată lumea, că anume el a obţinut aceste ajutoare din partea României. Alianţa-i alianţă, dar în campania electorală fiecare îşi etalează meritele şi fiece faptă bună este pusă la condicuţă, până ajunge să ne-o contabilizeze Cel de Sus.

Dacă analizăm atent tot ce s-a mai spus şi s-a făcut pe parcursul zilei de miercuri şi punem cap la cap aceste informaţii, parcă altă semnificaţie ar părea să aibă vizita respectivă.

De exemplu, Mihai Ghimpu, revenit pe meleagurile natale, şi-a împărtăşit mai multe gânduri, dintre cele care i-au venit concomitent în cap, spunând, între altele, că în cadrul Alianţei se va discuta posibilitatea înaintării unei candidaturi unice la alegerile prezidenţiale. Dar după cum s-au derulat evenimentele în ultima perioadă, este greu să ni-l imaginăm pe Marian Lupu drept candidat unic al Alianţei, susţinut de Ghimpu şi Filat, care şi-au demonstrat deja veleităţile prezidenţiale. Totodată, nu-l vedem renunţând nici pe Lupu, de dragul lui Ghimpu sau Filat. Şi atunci, poate Ghimpu a avut în vedere un candidat unic din partea partidelor liberale din Alianţă? Dar, probabil, fără Urechean, care i-a făcut deja o declaraţie de dragoste şi fidelitate şefului PD. După turul de forţă pe care l-a întreprins Ghimpu în România şi Georgia, după ce şi-a angajat doi consilieri noi, fără îndoială, anume în vederea campaniei electorale, ar fi greu de presupus că acel candidat unic ar putea fi Vladimir Filat. Va încerca Băsescu să-l convingă pe Filat să se retragă din cursă, în favoarea lui Ghimpu? Sau să-l constrângă. Pentru că încă o informaţie interesantă a făcut vâlvă şi a pus politicienii pe convocat conferinţe de presă. În ştirea postată de Fundaţia Moldova pentru Europa se relatează despre alte două cazuri de contrabandă cu ţigări, în care sunt implicaţi funcţionari publici din actuala Alianţă de guvernământ din Republica Moldova, membri ai partidului condus de premierul Vladimir Filat. Să nu uităm că Filat însuşi a fost cercetat într-un dosar de contrabandă cu ţigări pe teritoriul României. Întâmplătoare sau nu această activizare a luptei autorităţilor române cu mafia din Republica Moldova?

Analistul Bogdan Ţârdea consideră şi el că această vizită se înscrie într-un context electoral. În opinia lui, Filat încearcă să obţină sprijin pe două filiere – pe cea rusească, poziţionându-se ca un prieten al Rusiei, dar şi pe filiera românească, or, aici el are un concurent puternic, Mihai Ghimpu, care, după recenta vizită la Băsescu, practic, a fost uns drept candidat sprijinit de România. Anume prin aceasta îşi explică analistul graba lui Filat de a se întâlni cu preşedintele României. Chiar dacă nu va obţine susţinerea lui Băsescu, şeful PLDM vrea să-i transmită electoratului de dreapta semnalul că are relaţii bune cu ţara vecină, că are deschidere şi se bucură de trecere, atât în Rusia, cât şi în România. Pe de altă parte, Ţârdea nu exclude nici discutarea unor probleme tehnice privind deschiderea secţiilor de votare în România. Or, cine va controla procesul de votare în aceste secţii, asigurând monitorizarea acestora, mobilizarea cetăţenilor pentru participare la procesul de vot, acela va câştiga în România.

Totodată, Bogdan Ţârdea nu vede nici o posibilitate pentru înaintarea unei singure candidaturi din partea Alianţei, la viitoarele alegerile prezidenţiale, nici chiar din partea celor trei partide de orientare liberală. Băsescu îl susţine pe Ghimpu. Filat are şi el ambiţii prezidenţiale, dar faţă de acesta ţara vecină are anumite rezerve. Mai multe acţiuni ale şefului liberal–democrat au trezit suspiciuni acolo, este de părere analistul. Vladimir Filat este multivectorial: el a transmis anumite semnale şi către Moscova, şi către Bruxelles, şi către Bucureşti, or, Ghimpu se postează pe un singur vector – cel românesc.

Candidatul unic nu este decât un vis frumos, crede Ţârdea. Cu atât mai mult cu cât alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale se preconizează să aibă loc în aceeaşi zi. Evident că partidul din partea căruia va fi înaintat candidatul la şefia statului, va obţine şi cele mai multe voturi pentru Parlament. Este de neimaginat că Vladimir Filat îl va susţine pe Mihai Ghimpu sau invers, ori, Doamne fereşte, că toţi liberalii îl vor susţine pe Marian Lupu. Interesul şi egoismul politic va prevala până la urmă, a conchis Bogdan Ţârdea.

Precizăm că întâlnirea de la Iaşi dintre premierul Vladimir Filat şi preşedintele României, Traian Băsescu, a durat aproximativ o oră şi s-a desfăşurat cu uşile închise. După întrevedere, Băsescu a declarat pentru presă că materialele de construcţie destinate sinistraţilor vor ajunge în ţara noastră începând cu data de 24 august. Filat a rămas în elementul său şi nu a ezitat să-i dea replica lui Ghimpu, menţionând că nu este meritul acestuia în obţinerea ajutoarelor pentru oamenii afectaţi de inundaţii, ci a poporului român. 

2 răspunsuri to “Pe cine va unge şi pe cine va mazili Băsescu?”

 1. Olga Says:

  Ajutorul venit din Rominia este foarte binevenit celor care sufera indiferent de cine a discutat sa’u carui merit este aduceria acestui jajutor .important ca nu sunt indiferenti de cei sufeinti,deoarece stim ca omerita ambii.pentru ca si dl Gimpul si dl Filat sunt cele persoane responsabile de ceia ce se intimpla in RM.
  Fac si eu un apel , cu’n strigat de de ajutor pina la cer cu lacrimi la dl Gimpul cu mare rugaminte ca sa mi ajute familia Cebotari din s Drochia o mama care intretine si ingrijaste de 4.copiii maturi care sunt in dificultate dintre care 3. ne deplasam cu ajutorul caruciorului. ajutatine la solutionaria problemei ;a ne construi locuinta din nou, doar puteti sa ne oferiti si familiei mele sustineria cu material de constructie? s’au contribuire financiara ,cum,cu,ce ati putia numai ajutatine, orce ajutor pentru fam.. mia va fi binevenit . Aflindune si noi intro situoatie foarte si foarte gria cu locuinta foarte avariata,deplorabila. locuim toate 7 persoane intro odae foarte mica 3x4m2 cu usile ,ferestrele putrzi pereti se demoliaza .avem un tablou foarte tist de viata. la intilniria cu dv.. la Drochia nea-ti promis ajutorul si contribuiria la solutionaria problemei noastre. am tot asteptat dar cu mare regret de la consiliul raional Drochia in frunte cu presedintele V.Calaras nea spus ca dv.. ati refuzat sa ne ajutati ,oare chear asa sa fie ?nu as vrea sa cred! ca sunteti indiferent fata de situoatia noastra,si de ceia ce ni’ati promis. deatunci tot imblam pe drumuri de la unul la altul,plingind pe la usi. am participat la 2 sedinte de consiliu raionale, dar fara nici un rezultat .au transferat suma de 50000mii lei (cincizeci mii lei) in contul primariei pentru a insepe lucrarile de constructie,cu parere de rau pina in prezent nu sa’u inceput, cu toate ca am facut deja proectul locuintei,si contractul cu lucratori de constructiei care sunt niste lucratori de rind dar specialisti care ni’au promis ca in ‘tro luna de zile ne da locuinta la cheie. dar ni sa’u pus diferite bariere de la APL 1si 2 . costul total al acestui proect este in suma de 180000(o sutaoptzeci mii lei ) nu este o suma mare pentru Guvernul ,paarlamentul RM.. DOAR NU VA COSTA (patrusute miii x cincisute)ca la sinistrati.dl Gimpu vine irna nu va imaginati cit ne este de greu,nici nu trebue sa simtiti asta. pe 15 .09.10 .va fi urmatoaria sedinta de consiliul raional Drochia cind din nou vor discuta problema noastra .interveniti la cazul familiei revedeti,sustinetine,contribuiti cu ajutorul dv. din suflet va rog nu fiti indiferenti de dureria,si de necazul nostru.
  Olga Cebotari s.Drochia tel;0252-72-3-91,068484610.
  Asteptam raspunsul dv…citmai urgent fiind o persoana responsabila de necazurile cetatenilor.

 2. Nornegru Says:

  Interesant comentariu! Cine are urechi de auzit ,sa auda. Cine are ochi de citit, sa citeasca.Fireste ca poporul roman ofera fratilor basarabeni cele 500 de TIR-uri cu materiale de constructie. Dar deocamdata vocea poporului roman in materie de politica externa se exprima fara echivoc , prin vocea Presedintelui Romaniei.Clar, limpede si fara comentarii
  populiste. Surpriza talentului politic al lui Mihai Ghimpu face pe multi sa fie… invidiosi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: