Andrei Ivanţoc, Tudor Popa și Ștefan Urîtu critică Moscova și pe Marian Lupu

sursa: europalibera.org

După Ilie Ilaşcu, alţi doi foşti deţinuţi politici al regimului de la Tiraspol, membri ai zisului Grup Ilaşcu, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, precum şi consilierul prezidenţial Ştefan Urîtu, au criticat poziţia Moscovei faţă de decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, prin care ei au fost decoraţi cu Ordinul Republicii. Cei trei n-au trecut cu vederea nici spusele liderului democrat Marian Lupu, care într-un interviu postului rusesc de radio Golos Rosii a dezaprobat decretul emis de partenerul său de coaliţie, liberalul Mihai Ghimpu.

Disproporţionat şi obraznic, astfel a numit consilierul prezidenţial Ştefan Urîtu, în ipostaza-i de fost combatant în războiul de pe Nistru, decorat el însuşi prin acelaşi decret al lui Mihai Ghimpu, gestul Moscovei de a-i acuza pe membrii grupului Ilaşcu că ar fi comis atrocităţi în timpul războiului din 1992.  

Ștefan Urîtu: „În procuratura R. Moldova nu există nici un dosar vizavi de grupul Bujor, aşa cum se afirmă în declaraţia MAE rus, care spune că un asemenea dosar a existat, dar a fost suspendat. De asemena nu există nici un dosar pe care l-ar fi iniţiat doamna Gusac – soţia presupusei victime a grupului Ilaşcu, aşa cum se afirmă în declaraţie”.

În replică la afirmaţia ministerului rus de externe că prin decizia de a decora un grup de 6 foşti combatanţi din războiul de pe Nistru autorităţile moldovene ar pune în pericol rezolvarea conflictului transnistrean, Ştefan Urîtu spune că tocmai Federaţia Rusă este cea care agravează situaţia, inclusiv prin declaraţii de genul actualei.

Ștefan Urîtu: „Pentru că prin aceasta alimentează forţele rebele, forţele criminale din stînga Nistrului, le încurajează ca ele în continuare să aresteze şi să intimideze persoane nevinovate.”

„N-am comis nici o crimă şi niciodată nu am fost terorişti” a spus la rîndul său Tudor Popa, fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol, în replică ministerului rus de externe, care i-a numit călăi pe membrii grupului Ilascu, iar actiunile lor – criminale.

Tudor Popa: „De trei ani îs la libertate şi nici acum Rusia nu-mi dă pace. Nici aici, la mine acasă. Îmi pare rău, ce să spun… Pe dl. Smirnov ei l-au decorat ca pe un erou, da noi – dacă ne-am apărat ţara, suntem criminali.”

Membrii grupului Ilaşcu s-au aratat nemultumiţi si de declaratia facuta de liderul PD Marian Lupu care într-un interviu acordat postului de radio Golos Rosii a dezaprobat gestul preşedintelui interimar de a ridica la rang de eroi pe cei pe care îi consideră a fi „oamenii, care s-a dovedit ca au comis crime atat din partea dreapta a Nistrului cat si din stanga.”

Iată replica lui Andrei Ivanţoc: „Înseamnă că el protejază Rusia şi susţine toate fărădelegile pe care le comite ea în regiunea transnistreană. Ei, da cine este Lupu – al doilea Voronin.”

Anterior şi Ilie Ilaşcu a criticat afirmaţiile Moscovei şi ale lui Marian Lupu. Pe de alta parte, în contextul decretului lui Ghimpu, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov a cerut din nou Rusiei să-şi sporească prezenţa militară în regiune. 

Un răspuns to “Andrei Ivanţoc, Tudor Popa și Ștefan Urîtu critică Moscova și pe Marian Lupu”

  1. Dan Says:

    Onoarea noastra a fot aparata de Oameni ca Ilascu, aceste sacrificii nu ar fi existat daca rusii nu intrau peste noi in propria casa, tara. Cine a generat aceasta tragedie? Faptasii, invadatorii sunt singurii responsabili. Daca ar fi educati si bine crescuti ar sti ca nu e frumos sa te duci sa furi de la vecini casa si pamantul, mai apoi sa-i si omori, si tot tu ocupantul rus sa tipi ca bastinasii opun rezistenta nu se lasa batjocoriti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: