Decretul lui Ghimpu privind decorarea „Grupului Ilaşcu” subminează stabilitatea pe Nistru, ministerul rus de externe

sursa: voceabasarabiei.net

Ministerul rus de externe afirmă că în mediul politic al Republicii Moldova se intensifică semnalele alarmante despre accentuarea unor tendinţe periculoase, care subminează eforturile de restabilire a încrederii şi stabilităţii pe Nistru. Departamentul diplomatic al Federaţiei ruse a exprimat această poziţie Rusiei, joi, 5 august, printr-un comentariu plasat pe site-ul oficial lansat cu ocazia Decretului Preşedintelui moldovean Mihai Ghimpu privind decorarea aşa-numitului „grup Ilaşcu” cu cea mai înaltă distincţie a ţării – Ordinul Republicii, notează Info-Prim Neo.
Potrivit diplomaţiei ruse, „decretul urmăreşte justificarea acţiunilor naţionaliştilor în zilele războiului fratricid din 1992 de pe Nistru. Este cunoscut faptul că justiţia moldoveanească a suspendat în decembrie 2000 ancheta în dosarul grupului Bujor condus de Ilie Ilaşcu, dar acţiunile lor sunt cunoscute, sunt martori vii”.

„Moscova aşteaptă ca plângerea făcută în iulie 2003 la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de către cetăţeana rusă Liudmila Gusar, al cărei soţ Aleksandr Gusar, a fost ucis bestial de grupul respectiv de represali, va fi luată în discuţie şi că dreptatea va triumfa, se spune în comentariu.

Ministerul rus de externe afirmă că „Rusia, care este mediator în procesul de negocieri a conflictului transnistrean, constată cu îngrijorare intensificarea unor semnale alarmante despre accentuarea unor tendinţe periculoase în mediul politic al Moldovei, care subminează eforturile de restabilire a încrederii şi stabilităţii pe Nistru”.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, a semnat la începutul săptămânii trecute decretul privind decorarea cu „Ordinul Republicii” a foştilor deţinuţi politici ai regimului separatist de la Tiraspol – Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac. Potrivit decretului, distincţiile au fost conferite „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional instalat în raioanele de est ale ţării”.


8 răspunsuri to “Decretul lui Ghimpu privind decorarea „Grupului Ilaşcu” subminează stabilitatea pe Nistru, ministerul rus de externe”

 1. Giordino Says:

  Ruşii în nebunia lor de supremaţie asupra lumii îşi pierd cumpătul când văd cum li se duce terenul de sub picioare. Domnule preşedinte, ajutăi să ajungă în iad, că acolo lii locul… Vine epoca adevărului şi va pierde acel cu minciuna, continuaţi opera de eliberare naţională din mrejele materialiste ale gazelor şi benzinei, ajutaţii pe moldoveni să-şi mute mintea din burtă în cap…., că acolo ar trebui să fie localizată…Dumnezei să ne ajute să realizăm opera lui…. nu a satanei….

 2. szaszsebespaul Says:

  Care stabilitate?

 3. Nadia Says:

  Cu admiraţie, pentru ,,primul om politic din R. Moldova, aflat în cel mai înalt post, care şi-a declarat franc identitatea românească”:

  EMINESCU INTERZIS. GÂNDIREA POLITICĂ

  SPRE EMINESCU. RĂSPUNS ROMÂNESC LA AMENINŢĂRILE PREZENTULUI ŞI LA PROVOCĂRILE VIITORULUI

  Aceste cărţi sunt publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neîngrădite şi gratuite).

  Dacă aveţi html-ul dezactivat: cu PASTE aşezaţi link-ul în browser şi, apoi, apăsaţi ENTER.

 4. Dan Says:

  Domnule Ghimpu sunteti un om care isi apara neamul felicitari. Mult succes, va sustinem si va apreciem pentru ceea ce faceti.

 5. Horea Says:

  Sondaj de opinie public(peste 900 de voturi). Considerati ca o persoana din cele enumerate are legitimitatea sa decida destinul natiunii. Mihai GHIMPU este in pozitia a doua deocamdata: http://www.universulromanesc.org/biblio/component/poll/1-sondajdeopinie01.html

 6. Maria Herţa Says:

  DECRETELE LUI GHIMPU ÎNĂBUŞĂ
  METROPOLA DE FUM

  Moscova-i pe jar în cel mai direct sens al cuvântului. Învolburată între „pojarurile „ , ce pârjolesc totul în jur, se înneacă în fum, iar cu ochii deja bulbucaţi din cauza nivelului scăzut de ozon, nu poate trece cu vederea nici Decretele lui Ghimpu. Ei încă nu sesizează că anume Mihai Ghimpu cu decretele lui „ năstruşnice” a provocat această nenorocire peste Rusia.
  Ei zic că …” americanii le-au adus canicula şi incendiile de pădure, că „ ţara le este vizată de un atac cu arme sofisticate, ce modifică clima”. Tot ei, ruşii, zic că „ valul de căldură şi fumul imens de-asupra lor este o prevestire de la Dumnezeu despre sfârşitul lumii”.
  Mare păcătoşi. Dacă ştiu că astăzi, cu ajutorul armelor climaterice poţi provoca seceta, de ce nu conştientizează faptul ,că una din aceste arme sofisticate este în mânile preşedintelui –interimar al R Moldova, M.Ghimpu, care foarte eficace o foloseşte prin emiterea decretelor sale.
  Nu ştiu, poate cu adevărat este implicată aici şi America, dar una este clar—preşedintele SUA, Obama, nu emite Decrete gen Ghimpu. Obama nu ştie de decrete.
  Numai Decretele lui Ghimpu aduc tot răul deasupra Moscovei şi în interiorul mafiei Tiraspolene…

 7. Speranţa Says:

  Interesantă Doamnă este şi politica în sine, dar mai ales, geopolitica. Concluzia reese din spusa, că ” interesul poartă fesul”. Vede-ţi cum e logica politicii ruseşti– Decretele lui Ghimpu le stau în gât .Poziţia preşedintelui-interimar Mihai Ghimpu nu le place, mai mult le place de Smirnov cu armatele ruseşti la nevoile noastre.Vericalitatea domnului preşedinte i-a deranjat amarnic,în acelaş timp nu uită de demnitatea lor. Domnilor, să facem concluziile–”ce ţie nu-ţi plce altuia nu-i face”E timpul să mai vedem şi soarele, nu numai picoarele şi umbra noastră!!!!

  tica. Concluzia reese din spusa, că ” interesul poartă fesul”. Vede-ţi cum e logica politicii ruseşti– Decretele lui Ghimpu le stau în gâtde, poziţia preşedintelui-interimar Mihai Ghimpu nu le place, mai mult le place de Smirnov cu armatele ruseşti la nevoile noastre.Vericalitatea domnului preşedinte i-a deranjat amarnic,în acelaş timp nu uită de demnitatea lor. Domnilor, să facem concluziile–”ce ţie nu-ţi plce altuia nu-i face”E timpul să mai vedem şi soarele, nu numai picoarele şi umbra noastră!!!!

 8. Sar Says:

  Acesti oameni merita mai mult , doar ca noi nu suntem in stare sa intelegem cit au facut si cit au dorit sa faca…
  Eroii natiunii trebuie pretuiti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: