Maria Bulat-Saharneanu: Sondajele ruseşti şi Decretul Ghimpu

sursa: voceabasarabiei.net

Precum este de observat, în ultima vreme ne potopesc sondaje după sondaje şi toate realizate de Fondul rus „Priznanie”, astfel că din capul locului e de făcut o deducţie: cine plăteşte muzica, acela comandă şi bucatele pe masă. Or, de când şi de unde un interes atât de mare faţă de alegătorul autohton, încât nu se ţine cont nici de criza globală, nici de cea locală sau cea regională.

Interesul e mare – în Republica Moldova vin alegerile şi după ţâra de democraţie pe care au respirat-o oamenii ei s-ar putea să fie scăpaţi de sub influenţă rusească şi atunci hai să le dăm sondaje peste sondaje, să-i intoxicăm cu infomaţii gen „miliardarul Filat”, şi tot aşa încât chiar te întrebi cu nedumerire: ce mână vrăjitorească, după atâtea şi atâtea dezvăluiri uluitoare de jaf şi de crime, îl mai ţine pe Voronin pe primul loc în sondaje, inclusiv pe partidul lui, devenit déjà personaj negativ în poveştile de adormit copiii?

Cine are interesul să-l ţină pe primul loc, asta ar fi una dintre întrebări, dar neapărat urmată de alta: cine are interesul să-l facă invizibil pe antipodul lui Voronin, Mihai Ghimpu? Or, atât analiştii, cât şi presa de la noi, nici măcar nu mai fac referinţă la rezultatele, se poate de spus, făcute intenţionat modeste, ale lui Mihai Ghimpu. De ce se întâmplă acest lucru, la fel e de întrebat, mai cu seamă, după emiterea Decretului despre 28 iunie 1940, care, zică lumea şi vrăjmaşii orice ar zice, dar nu se poate să nu-i recunoaştem efectele. Ele au atins coarda sensibilă chiar şi în inimile celor mai rătăciţi basarabeni, care, conform manifestării lor publice prin mediile de informare, nu scot din tema zilei, dar şi din conştiinţe, Decretul Ghimpu. (De notat se face aici reacţia unui basarabean, născut în Siberia. Mama i-a fost declarată duşman al poporului şi a fost crescut la un orfelinat rusesc. Îşi află originea întâmplător, peste mai bine de 60 de ani, redescoperindu-şi inima şi firea românească).

De ce dar, Mihai Ghimpu, cel care s-a descurcat destul de bine cu interimatul Preşedinţiei, dar şi cu Preşedinţia Parlamentului, nu este cel mai popular în sondajele realizate pe banii Fondului rusesc „Priznanie”? Păi, în astfel de sondaje nu va fi absolut niciodată pe prima linie. Astfel de sondaje se fac, mai degrabă, de dragul unuia ca Ghimpu, fiindcă prin intermediul lor, îl poţi băga întrun ungher invizibil al eşichierului politic, iar pentru ieşirea de acolo e nevoie de timp, de bani şi de mare efort. Până le faci, vin alegerile, şi astfel scapi de un concurent, care în opinia multora (de văzut mesajele lor pe la mediile de informare) ar fi la moment cel mai bun şi cel mai credibil politician. Şi fiindcă lucrurile stau în acest fel, nu e nici un bai să se pună tunurile dezinformării anume pe persoana Ghimpu, unica cu un mesaj clar românesc, aşa cum este în firea lucrurilor, şi care poate încurca planurile Federaţiei Ruse prin această regiune. Deaceea atunci când Ghimpu va rosti un adevăr cunoscut de o lume, anume politicieni din Federaţia Rusă, la fel ca şi duşmanul Voronin, îi vor recomanda să meargă la psihiatru, fiindcă vezi Doamne! a îndrăznit să-i spună ursului rusesc pe nume.

Rezultatele unor astfel de sondaje sunt necredibile, s-ar putea spune chiar contrafăcute, deoarece sunt scoşi în frunte doar politicienii care convin Federaţiei Ruse. Cum era de aşteptat iese în primul rând Lupu şi atunci, dacă cumva nu merge, i se dă voie să-l urmeze Filat, dar numai şi numai după contrafăcutul Voronin, care încă nu face să fie scos din cărţi, fiindcă fără de el circul vieţii politice de la noi nu ar mai funcţiona şi lumea, de nu va auzi zilnic bălăcării, ar putea să se gândească serios la persoanele, care graţie votului ei, îi vor decide destinul şi îi vor conduce ţara.

Iar de gândit serios, mai cu seamă, de astă dată, ca aerul este necesar. Or, nu se ştie când ar mai putea să existe circumstanţe prielnice pentru izbânda celor născuţi din vremi pe acest pământ, inclusiv a acelora pentru care identitatea de neam este o valoare. Dacă nu ne gândim asupra acestor lucruri, se vor gândi alţii la ele şi din lipsa noastră de vigilenţă ne vor băga la fel ca până acum surogate de politicieni, capabili, de dragul puterii, să ne anuleze şi anihileze firea noastră românească. Iată de ce rezultatele sondajelor finanţate copios de Federaţia Rusă trebuie mai întâi să ne atenţioneze, apoi să ne deschidă ochii la urne, unde votul fiecăruia dintre noi poate răsturna rezultatele lor, poate învinge manipularea şi inducerea în eroare a electoratului autohton. Printre aceste arme este şi Decretul Ghimpu. El lucrează pentru noi şi din acestă cauză nu se regăseşte în fruntea preferinţelor sondajelor ruseşti.

P.S. Vorba că răul făcut cu mâinile proprii nu-l întrece pe cel făcut de alţii pare azi mai real ca niciodată. I-a trebuit deputatului Pleşca să întrebe Curtea Constituţională de mai poate candida Voronin pentru a treia oară? Publicul percepea déjà că nu are voie. Dar dacă, Curtea, aşa precum o ştim, Curtea care chefuieşte pe crimele anulate de ea, zice că Voronin are dreptul să candideze, atunci ce ne facem?

4 răspunsuri to “Maria Bulat-Saharneanu: Sondajele ruseşti şi Decretul Ghimpu”

 1. szaszsebespaul Says:

  Ghimpu presedinte

 2. BUCOVINEANUL Says:

  Sondajul are caracter confidential, altfel trimiteam tot textul.
  Am reprodus doar partea referitoare la un anumit segment de virsta. Intentia ONG-ului este de a avea si oferi date interlocutorilor occidentali privind zona imuna la schimbare in electoratul republicii.
  Din punct de vedere politic aprinde un beculet.
  Cine a avut ochi sa vada, intelege mesajul. Indeosebi ocupantul locului intii.

 3. admin Says:

  Vă rog să indicaţi sursa (link).

 4. BUCOVINEANUL Says:

  Conform unui sondaj initiat de un ONG din Bucuresti,
  in luna iulie 2010, – organizatie non-guvernamentala cu conexiuni excelente la ambasadele statelor membre ale NATO-, sondaj realizat dincolo de Prut, tinerii cu virstele cuprinse intre 16 şi 30 de ani au estimat ca ordinea clasarii prezumtivilor candidaţi la preşedinţie pentru turul al II-lea ar putea fi:
  1. Mihai Ghimpu – 31,56%
  2. Vlad Filat – 19, 80%
  3. Marian Lupu – 18, 64%
  Restul nu mai contează.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: