Presa germană: Blocarea vinurilor moldovenești de către Federația Rusă poartă strict un caracter politic, iar Onișcenko are un comportament „isteric”!

OniSScenko, "istericul"!Sursa: unimedia.md cu referire la Eho Mosckvî

Süddeutsche Zeitung, vestit cotidian german, scrie într-un articol intitulat „Alcoolul ca instrument de politică externă”, că blocarea vinurilor moldoveneşti de către Federaţia Rusă poartă strict un caracter politic.

„Autorităţile ruse au confiscat 45 mii de litri de vin moldovenesc pe motivul „substanţelor dăunătoare” pe care acestea le conţin. Rusia a început să întoarcă în Moldova cca un milion de litri de vin, susţinându-şi acţiunea de ameninţare că va pune emargo total pe vinurile moldoveneşti. Despre faptul că acţiunile Federației Ruse poartă un caracter politic, a anunţat chiar primarul Moscovei, Iurii Lujkov, care a cerut public ca populaţia să boicoteze vinurile moldoveneşti”, scrie Süddeutsche Zeitung.

Potrivit publicaţiei germane, conflictul politic a pornit atunci când Mihai Ghimpu a refuzat invitaţia de a participa la parada de la 9 mai de la Moscova, iar la toate a pus capac decretul prin care 28 iunie a fost declarată zi a ocupaţiei sovietice. „La amplificarea conflictului a contribuit şi solicitarea preşedintelui interimar moldovean ca Rusia să-şi scoată armata din transnistria”, mai notează publicația.

Ziarul german ţine să amintească şi să facă analogie cu situația din 2006, atunci când Rusia a pus embargo pe importul de vinuri moldoveneşti, iar în alt caz – şi pe importul de conserve din Riga, considerate la fel „dăunătoare pentru cetăţenii ruşi”. Tot în articol, ziarul menţionează despre conflictul importului de lapte din Belorusia, gustul vinului şi apei minerale georgiene, atât timp cât la putere se află Mihail Sakaşvili.

Chiar şi în Federaţia Rusă, mai scrie Süddeutsche Zeitung, mulţi oameni consideră că modul în care se comportă Onişecenko este „isteric”. Potritiv poltologului rus, Valerii Hameakov, ministerul rus de externe ar trebui să reacţioneze la chestiunile politice, dar nu „dubinka” Rospotrebnadzor.

UNIMEDIA aminteşte că la începutul lunii iulie, Federația Rusă a blocat zeci de camioane cu vin moldovenesc la vama de lângă Moscova. Motivul invocat de şeful serviciului sanitar rus ţine de substanţele toxice pe care le-ar conţine vinul. De cealaltă parte, politologii consideră că Rusia îşi manifestă astfel supărarea pe comportamentul preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu.

Un răspuns to “Presa germană: Blocarea vinurilor moldovenești de către Federația Rusă poartă strict un caracter politic, iar Onișcenko are un comportament „isteric”!”

  1. Sar Says:

    Nu trebuie sa cedam ! Daca o sa cedam , istoria o sa se repede de fiecare data cind o sa incercam sa spunem si noi un cuvint in bineficiul poporului moldav…Daca nu se intimpla azi ,se intimpla maine , si tot nu se schimba nimic.
    Este o rusine mare pentru Russia ,sa lovesti in ce-i mici si nevinovati … Ei singuri sa fac sa fie uriti ,apoi sa supara ca nu sunt iubiti si lovesc si mai tare… Imi da impresia de sotul betiv si sotia biciuita care spune ca-l iubeste de frica…
    TRebuie incet sa construim alte pieti , si daca rusii vor dori sa colaboreze cu noi e bine , dar daca nu sa fie sanatosi…
    Cine se inchina nu cistiga nimic , asta e lucru stiut. ASta e un razboi fara sfirsit daca nu spunem tare si decisi ce dorim si unde dorim…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: