IN MEMORIAM Simion Ghimpu: „Sunt orbit de o lumină cerească”

Simion şi Veta Ghimpu

Simion şi Veta Ghimpu

Celebru, dar nepublicat

Prima carte a lui Simion Ghimpu, intitulată „Mereu”, a stat în sertarele editurilor vreo douăzeci de ani. Acest volum de poezii a apărut abia în 1995, la „Hyperion”, criticul Ion Ciocanu menţionând cu prilejul lansării: „În ce constă fenomenul Simion Ghimpu? Fenomenul acesta constă în faptul că scriitorul, pe de o parte, era foarte bine cunoscut, aproape că nu erau emisiuni de muzică în care să nu fie incluse melodii pe versurile lui, întreaga parte de Moldovă de dincoace de Prut cânta “Iubiţi învăţători” şi “Inima mea e Moldova”, şi alte cântece pentru care trebuia să ai multă şi mare îndrăzneală să le scrii atunci, iar, pe de altă parte, nu era chip să dai în producţie un manuscris de al lui Simion Ghimpu, adică să-i faci o carte. Încă în 1980 el era poet, la întâlnirile cu cititorii ridica săli mai mari decât aceasta”.

Arestat pentru că nu a acceptat să fie numit „zadrîpannîi maldavan” 

O fotografie reprezentându-l pe Simion Ghimpu în faţa unei mulţimi entuziasmate vedem pe coperta celui mai recent volum al scriitorului, romanul „Viaţă pe muchie de cuţit”, apărut la Editura „Pontos” în 2009. Scris în ritm alert, într-un limbaj viu, expresiv, concentrat, acest roman e unul autobiografic şi reflectă „căutările de sine”, chinuitoare, traumatizante, dar insistente ale protagonistului, Mircea Stejaru, un intelectual marcat de dramele epocii sovietice, traversate cu demnitate, până la sfârşitul anilor optzeci, când „deasupra Europei au început să bată vânturile libertăţii”.
Urmărim cu emoţie periplul unui absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, apoi doctorand la GHITIS (Institutul de   Teatru „A. Lunacearski” din Moscova), fiul Irinei şi al lui Toader Ghimpu, născut pe 24 mai 1939 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna, frate cu legendarul deţinut politic Gheorge Ghimpu şi cu Mihai Ghimpu, cunoscut lider al PLM, interesantă fiind îmbinarea unor întâmplări de natură sentimentală cu evenimentele politice curente.
Captivează episodul confruntării cu miliţienii şi „drujinarii” din centrul Chişinăului care l-au băgat la închisoare doar pentru faptul că nu a acceptat să fie numit „zadrîpannîi moldavan” („moldovan nespălat”) de către două fetişcane rusoaice întâlnite pe stradă. În carte găsim şi evocări nostalgice ale satului de baştină, şi amintiri despre obiceiurile moldoveneşti, despre abilitatea de a-şi crea mici oaze ale libertăţii în sistemul autoritar ce părea de nezdruncinat, şi mărturii privind zilele petrecute prin biblioteci, unde şi-a scris teza de doctorat cu grafie latină, „în baza a douăsprezece spectacole ale teatrelor din Bucureşti”. Teza a fost respinsă de comisia de examinare moscovită, apoi rescrisă, fiindcă i se ceruse să se refere doar la teatrele din R. S. S. Moldovenească.
Citim în roman şi capitolul despre întâlnirea cu femeia visurilor sale, Veta Ghimpu Munteanu, care în acel moment avea douăzeci de ani şi era „cea mai subţirică, cea mai fină fată din lume”, aflăm şi multe detalii despre discuţiile şi frământările intelectualilor marginalizaţi de autorităţi, forţaţi să se supună regimului ori să îndure umilinţe şi lipsuri. Totuşi, protagonistul are norcoul să vadă cum „URSS îşi trăia ultimele clipe de viaţă” şi să-şi exprime nestingherit „dragostea faţă de limba română, faţă de pământul natal”.
Consacrat fiilor Tudor şi Lucian şi fiicei Anda-Cristina, romanul lui Simion Ghimpu conţine şi o dedicaţie tulburătoare soţiei, Veta Ghimpu Munteanu: „Mă închin şi sărut sufletul femeii vieţii mele, Veta, îi rămân veşnic îndatorat pentru credinţă, fidelitate, dragoste, înţelepciune, răbdare şi grijă”. 

Simion Ghimpu între şlagăre şi elegii 

Amintim cititorilor că autorul unor şlagăre precum „Numai tu”, „Ce rost are?”, „Amor, amor”, „Lacrimă”, „Casa noastră”, Simion Ghimpu, membru al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, a mai scos de curând două cărţi, „Jeep-ul şi Sănia de la Coloniţa (naraţiune umoristică în nuvele)” şi „Ia să-mi spui tu, spui”, o cărţulie pentru copii dedicată nepoţilor săi Ingrid Renate, Sven Cristian, Alexandru şi Ruxanda. Din volumul pentru copii reproducem, spre deliciul publicului, o poezie scrisă pentru „finul Dorinel” (actualul primar al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă): „Dorinel când vede-o floare,/ un copac scăldat în soare,/ O pădure, o grădină,/ Un tractor sau o maşină,/ Case-nalte, codri, vii,/ Spice multe aurii,/ Zbor uşor de ciocârlii,/ Meri şi vişini, stropi de rouă -/ El pe toate le numeşte/ Cu cuvântul drag Moldovă” („Cuvântul drag”).
Din bibliografia scriitorului mai fac parte cărţile: „Reversul sentimentelor”, „Dincolo”, „Ghici, ce-s?”, „Descifrări”, „Starea de spirit”. Orice iubitor de poezie va putea selecta mai multe creaţii memorabile ale lui Simion Ghimpu, inclusiv texte combative şi elegii, pentru o eventuală trecere în revistă a producţiei sale poetice, eu însă aleg pentru acest final de articol versurile: „Sunt orbit/ de o lumină cerească,/ unghia s-a oprit în gâtul zilei/ şi continuă să crească”. 

Simion Ghimpu

Simion Ghimpu

“Nasc  şi în Coloniţa oameni!”

Simion s-a nascut la 24 mai 1939 in Coloniţa, in familia Irinei si al lui Tudor Ghimpu. A copilărit tot aici, alături de încă 4 fraţi: Gheorge, Visarion, Valentina si Mihai. 

In anul 1957 Simion Ghimpu absolveste scoala pedagogică din Călăraşi, dupa care timp de un an lucreaza ca invatator la scoala medie din Mereni. In 1958 merge la Universitate, la facultatea de muzica, dar in scurt timp îşi dă seama că nu e ceea ce îşi doreşte şi se transferă la Istorie şi Filologie. În acelaşi timp Simion Ghimpu mai face 3 luni la Universitatea din Moscova, faculatatea de Limbi Romanice.  

După absolvirea facultăţii de Istorie şi Filologie din Chişinău este angajat  la „Inturist” (instituţie de traduceri) din Chişinau ca ghid-interpret de limba  romană şi spaniola. Pe cea din urmă învaţind-o independent, din manuale, dar gindul de a invăţa spaniola la o instituţie de învăţămint  nu-l păraseşte. Intră la Universitatea Jdanov din Sankt Petersurg, după care este angajat în Moscova ca ghid-interpret de spaniolă. 

În 1964 intră la doctorantură la Institutul de teatru din Moscova “GHITIS” pe care o termina cu succes  în 1967. În paralel preda limba „moldoveneasca” pentru un grup de studenţi din Moldova care venise să-şi facă studiile la actorie, de fapt, preda limba română cu caractere latine, pînă cînd nu i-au dat de urma securitatea de la Chişinău. Aceştia i-au pus o condiţie: „ori predare cu caractere chirilice ori adio GHITIS. Simion Ghimpu la recomandarea rectorului  si a şefei de catedră a cedat, dar era prea târziu pentru că discipolii săi erau deja “molipsiţi” de limba română şi continuau să scrie cu grafie latină, să citească cu grafie latină. 

În 1969 Simion Ghimpu îşi susţine teza de doctor în studiul artelor şi vine acasă. Lucrează  în funcţie de lector  superior la  Institutul de arte “Gavriil Muzicescu”, unde lucreză pînă în 2000.

Ajuns la pensie, continuă să lucreze la Culegerile sale de versuri şi asupra unui roman Autobiografic “Viaţă pe muchie de cuţit” pe care îl va publica în curînd. 

A publicat versurile sale în mai multe cărţi:

Mereu, editura Hyperion (1995), Reversul Sentimentelor, editura Ruxanda(2000), la editura Pontos: Dincolo, (2003), Ghici, ce-s,(2003), Descifrari (2004), Stare de spirit (2007), Ia să-mi spui tu, spui(2008) Jeep-ul şi Sănia de la Coloniţa,(2008), şi un dublu CD cu muzică. 

Printre activitatea scriitorului Simion Ghimpu se mai numară si circa 100 de cîntece în colaborare cu compozitorii: E.Doga, Ion Aldea-Teodorovici, M.Dolgan, I.Enache, O.Milştein, Al.Sochireanschi, N.Carajia, A.Bivol, M.Oţel, C.Rusnac, A.Chiriac, E.Mamot, D.Radu, Al.Luxemburg, D.Mateevici, S.Lăsoi, O.Ababii şi alţii. 

Piesele lui Simion Ghimpu sunt cântate de formaţiile Noroc şi Orizont, de interpreţii: Ion Suruceanu, Sofia Rotaru, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, Fratii Bivol, Olga Ciolacu, Alexandru Lozanciuc, Radu Dolgan, Ana Barbu, Aurel Margine şi interpreţi de muzica populară: Larisa Arsenie, Anatol Dincu, Nicolae Cibotaru. 

Nicolae Dabija spunea: „Simion Ghimpu îşi stenografiază ritmurile inimii sale şi le aşterne pe hârtie, ele sânt mai degrabă nişte cardiograme aranjate pe un portativ muzical. Priviţi-le fiecare închipuie un cântec”

Ce folos
(dedicată mamei Irina)
Ce folos de viaţă c-o trăiesc,
Dacă, mamă, rar te întîlnesc,
Ce folos din cîntecu-mi de dor,
Dacă, mamă, nu ai ajutor?…

Ce folos că-n viaţă o duc bine,
Dacă, mamă, nu eşti lîngă mine,
Ce folos că-auzi cîntecul meu,
Dacă lîngă tine, mamă nu sînt eu?

Ginerele ţi-a plăcut, e-ales,
Dar nici el nu te vede mai des,
Ca folos că ai şi nepoţei,
Dacă rar de tot te văd şi ei?…

Ce folos că m-am născut cu glas,
Dacă, mamă, singură-ai rămas,
Şi la bătrineţea ta cea grea
Apă, mamă, n-are cine-ţi da?!

Pădurile de la Călaraşi şi zona Donduşeniului au fost foarte aproape de sufletul  lui Simion Ghimpu, la Donduşeni i-au fost montate piesele ” Florile aşteptărilor” şi „Arvona Înapoi”, piesa în baza obiceiurilor de iarna ”Pluguşorul” a fost montată şi la televiziune, iar piesa „Dimitrie Cantemir” e în aşteptarea montării. 

Mesajul său pentru Coloniţa rămâne a fi viu şi astăzi:  ”Să păstreze limba română pentru că este pericolul să fie rusificată, să păstreze obiceiurile şi tradiţiile romaneşti!”

 

(În baza materialelor publicate anterior, în „Jurnal de Chişinău” şi pagina web de la Coloniţa, articol preluat de pe Ghenadie Vasilache’s Blog)

19 răspunsuri to “IN MEMORIAM Simion Ghimpu: „Sunt orbit de o lumină cerească””

 1. =IULITA Unionista dela Reni= Says:

  RUŞINE ! RUŞINE ! RUŞINE MARE !
  —————————————————————

  22 Mai 2014:

  Cântâreaţa româncă dar ucrainizată benevol totalmente Sofica Rotaru,
  tradatoarea de neam, alias Babuşca Slaveanskaia din Nordul Bucovinei şi sora ei Aurica
  au sosit la Chişinău de la Kiev pentru a promova politica imperială ocupantă ruseasca,
  pentru a-i cânta în strună unui anume Renato Usatâi, oligarh rus anti-român de la Făleşti,
  emisarul oficial al ocupaţiei rusești !

  BANII OCUPANŢILOR MOSCALI N-AU MIROS !
  Bine că părinţii ei din mormânt,

  gospodari vrednici români din s. Маrșeniţa

  de lângă Cernăuţiul nostru ocupat de ucraineni,

  nu văd această RUŞINE naţională !
  Iar fratele ei Anatol Rotaru şi toţi Nord-Bucovinenii Români Patrioţi Unionişti
  intră în pământ de ruşine !
  RUŞINE ! RUŞINE ! RUŞINE MARE !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  ===== BUCOVINA DE NORD =====

  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–

  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE

  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !

  =====================================

 2. admin Says:

  [oficial] Deputații din cadrul PARLAMENTULUI TINERILOR al RM și INSTITUTUL TINERETULUI GUVERNATOR își exprimă regretul cu ocazia trecerii în lumea celor drepți al fratelui Dvs., marelui scriitor și om de cultură, Simion Ghimpu.

  În aceste clipe grele suntem cu toții alături.

 3. admin Says:

  [oficial] Mesaj de condoleanţe al Ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, pentru Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Mihai Ghimpu

  Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, şi întreg efectivul Armatei Naționale a primit cu profundă tristeţe vestea despre trecerea în nefiinţă a celui care a fost scriitor şi om de cultură, promotor al valorilor naţionale, Simion Ghimpu. A fost o personalitate distinsă, apărător al adevărului şi tradiţiei, care a luptat pentru independenţa, istoria şi limba română.

  Sîntem alături în aceste clipe de grea încercare. Sincere condoleanţe Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Mihai Ghimpu.

  Efectivul armatei îşi exprimă aprecierea şi înaltul respect pentru cine a fost Simion Ghimpu pentru naţiunea noastră.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace în lumea celor drepţi.

 4. Testul trandafirului « Argentina Gribincea's Blog Says:

  […] de partid: “Inima mea e Moldova, Dragostea mea e Moldova, Soarele  meu e Moldova!”: Simion Ghimpu, despre care s-a scris  mult în ultimele zile şi care ar fi meritat multe dintre  aceste […]

 5. admin Says:

  [oficial] În mesajul preşedintelui Trăian Băsescu, se scrie că vestea trecerii la cele veşnice a cunoscutului poet, prozator, profesor universitar Simion Ghimpu, este o pierdere a întregului neam. „În ultimul deceniu aţi pierdut doi fraţi, iar românii au pierdut doi patrioţi dedicaţi culturii şi civilizaţiei româneşti. Sunt mişcat şi vă transmit întreaga mea compasiune. Mă gândesc la creaţiile lui, versuri care descriu plaiurile natale şi vorbesc despre valorile familiei, despre linişte, preţuirea semenilor şi despre copii”, este scris în comunicarea oficială a preşedintelui României.

 6. szaszsebespaul Says:

  Condoleante dumneavoastra si familiei

 7. admin Says:

  Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili a adresat astăzi un mesaj de compasiune Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu.

 8. Adri Says:

  Exprimam sincere condoleanţe în acest moment de grea cumpănă pentru familia Ghimpu!
  Compasiune, bunul dumnezeu să Vă ţină în putere şi sănătate.

  filiala r-ul Glodeni PL.

 9. admin Says:

  Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal exprimă profunde condoleanţe Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în legătură cu trecerea în nefiinţă a fratelui său Simion.

  În mesaj se spune:
  „În aceste clipe de profundă îndurerare, pricinuite de plecarea la cele veşnice, după o lungă şi grea suferinţă, a fratelui său Simion Ghimpu, colegii deputaţi din fracţiunea Partidului Liberal sunt alături de familia îndoliată şi de fratele nostru Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului şi Preşedintele interimar al Republicii Moldova.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest mare suflet care a fost poetul Simion Ghimpu şi care a ars ca o lumânare de dragostea Ţării sale!”

 10. Frederick Neuman Says:

  Să-l odihnească Dumnezeu în pace şi să fie, acolo, sus, mândru de ţara şi oamenii, pe care i-a iubit.

 11. cris Says:

  de ce trebuie sa plece tocmai asa oameni? si aici ma refer si la gheorghe ghimpu, om care nu a trait degeaba si care merita sa pastram memoria si sa.l cinstim..sincere condoleante, va suntem alaturi dn.le presedinte

 12. moldoveanul Says:

  neamul Ghimpu – oameni extraordinari!

 13. admin Says:

  Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Premierul Vlad Filat i-a transmis astăzi un mesaj de condoleanţe Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în legătură cu decesul prematur al fratelui său Simion, informează MOLDPRES citînd un comunicat de presă al serviciului de presă al Guvernului.

  În mesaj se menţionează:

  „Stimate domnule Preşedinte al Parlamentului, Preşedinte interimar al RM, Am aflat cu profundă durere de trecerea în nefiinţă a fratelui Dumneavoastră Simion Ghimpu, cunoscut scriitor şi om de cultură, promotor al valorilor naţionale. În aceste momente triste, suntem alături de Dumneavoastră şi Vă rugăm să acceptaţi sentimentele noastre de profundă compasiune”.

 14. admin Says:

  Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Biroul Permanent şi Aparatul Parlamentului Republicii Moldova exprimă profunde condoleanţe Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, în legătură cu trecerea în nefiinţă a fratelui său Simion.

  Dumnezeu să-l odihnească în pace.

  Sîntem alături de Dumneavoastră, domnule Mihai Ghimpu, în aceste zile de grea cumpănă şi împărtăşim durerea irecuperabilei pierderi, se mai arată în mesajul de compasiune.

 15. Grigore Says:

  Sincere condoleanţe familiei Ghimpu în legatura cu trecerea în lumea celor drepti a Maestrului Simion Ghimpu.
  Dumnezeu sa-l ierte.

 16. Napocel Says:

  Condoleante

 17. Sergiu Says:

  … as dori sa-mi exprim sincerile condoleante familiei Ghimpu, in special d-lui Mihai, in legatura cu decesul d-lui Simion Ghimpu. Ii urez d-lui Mihai sanatate si „tarie”. Viata continue si trebuie sa privim in viitor macar pentru copiii si nepotii nostri, iar dl. Simion va trai printre noi atita timp cit noi il vom pomeni si-i vom cinsti numele.

  Dumnezeu sa-l ierte …

 18. Irina Says:

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-i primeasca sufletul in gradina raiului! Sincere condoleante intregii familii si regrete eterne.

 19. cernomaz Says:

  Condoleanțe familiei Ghimpu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: