Mihai Ghimpu a solicitat susţinere financiară internaţională în lichidarea consecinţelor grave ale inundaţiilor din R. Moldova

sursa: moldpres.md

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a solicitat sprijinul speakerilor prezenţi la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament de la Geneva în retragerea necondiţionată, imediată şi transparentă a armamentului şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece „această armată indirect sprijină autoproclamata republică transnistreană, care este o gaură neagră pentru bugetul Republicii Moldova şi o zonă de instabilitate nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga Europă”, informează MOLDPRES cu referire la secţia relaţii cu mass-media a Parlamentului.

„De ce am ajuns cel mai sărac stat din Europa? Nu numai din cauza că nu au fost promovate reforme democratice la timpul potrivit, ci şi din cauza că astăzi pe teritoriul republicii continuă să staţioneze, fără consimţămîntul nostru, o parte din acea armată de ocupaţie şi muniţiile ei, încălcînd hotărîrea de la Istanbul din 1999 şi ConstituţiaRepublicii Moldova, care prevede statutul de ţară neutră”, se mai arată în discursul rostit, ieri, de Preşedintele Mihai Ghimpu la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament.

Potrivit Preşedintelui, Republica Moldova, de fapt, împlineşte două vîrste. Pe de o parte, la anul viitor sînt 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, iar, pe de altă parte, are vîrsta de 70 de ani, deoarece 50 de ani a existat ca republică sovietică socialistă moldovenească, formată prin hotărîrea Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940 la Moscova, ca rezultat a ocupaţiei din 28 iunie 1940.

O altă problemă în care Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul celor peste 150 de preşedinţi de parlament din toată lumea veniţi la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament, este cea a inundaţiilor produse în această lună în Republica Moldova, în urma cărora sute de cetăţeni şi-au pierdut casele şi munca de o viaţă şi au nevoie de ajutor. În apelul adresat se spune: „În funcţie de posibilităţile de care dispuneţi, rog să ne susţineţi financiar în lichidarea consecinţelor grave ale acestor inundaţii, în special pentru construcţia a peste 700 case de locuit pentru sinistraţi. Este de remarcat faptul că acum doi ani Republica Moldova la fel a fost grav afectată de inundaţii, iar consecinţele acestora nu au fost lichidate pe deplin pînă în prezent. Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată. În scopul binelui comun îndemn la solidaritate şi înţelegere”.

În discursul rostit în cadrul Conferinţei Mondiale a Preşedinţilor de Parlament, Mihai Ghimpu s-a referit şi la rolul forurilor legislative într-o lume a crizei prin asigurarea responsabilităţii democratice globale în scopul binelui comun. Consolidarea dimensiunii parlamentare, atît la nivel naţional, cît şi la nivel global, este menită să aducă un aport consistent în legitimarea democratică a procesului politic de luare a deciziilor, a mai spus Preşedintele. Parlamentul naţional este principala instituţie care asigură legătura între cetăţeni şi deciziile politice şi serveşte drept arenă de dezbateri politice şi, în ultimă instanţă, este responsabil în faţa cetăţenilor.

De asemenea, Preşedintele a menţionat că Republica Moldova se concentrează pe consolidarea participării societăţii civile la construirea guvernării democratice. În alt context, Republica Moldova salută propunerea pentru o implicare parlamentară mai profundă în cooperarea internaţională şi îşi asumă responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea democraţiei prin promovarea valorilor democratice, consolidarea instituţiilor democratice şi susţinerea noii generaţii de lideri. Optăm pentru consolidarea cooperării dintre parlamentele ţărilor, prin amplificarea schimburilor parlamentare la toate nivelele, asigurînd, astfel, preluarea celor mai bune practici internaţionale, a mai spus Mihai Ghimpu.

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu participă la Conferinţa Mondială a Preşedinţilor de Parlament, care se desfăşoară la Geneva în perioada 19-21 iulie 2010. Conferinţa este cel mai important summit mondial cu participarea preşedinţilor de parlament din toate statele lumii, care se ţine odată la 5 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: