sursa: voceabasarabiei.net
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a găsit neconstituţional Decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice.
Prin acest gest al Curţii Constituţionale, menit să umilească întregul nostru popor, să batjocorească memoria sutelor de mii de concetăţeni de-ai noştri, ucişi de regimul totalitar comunist, i se mai dă o dată foc Declaraţiei de independenţă.
Decretul Preşedintelui interimar al Republicii se bazează pe documente importante ale statului: Avizul Comisiei Sovietului Suprem al RSS Moldova pentru aprecierea politico-juridică a Tratatului sovieto-german de neagresiune şi a Protocolului adiţional secret din 23 august 1939, precum şi a consecinţelor lor pentru Basarabia şi Bucovina de Nord, aprobat de către Parlamentul Republicii Moldova la 23 iunie 1990. Acest act juridic întregeşte, sub toate aspectele, semnificaţia profundă şi amplă a Declaraţiei de suveranitate a RSS Moldova din 30 iunie 1990, a Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991, dar şi cea a mai multor documente europene: Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nr.1096 din 1996 „Cu privire la măsurile de distrugere a moştenirii fostelor regimuri comuniste”, Rezoluţia nr.1481 din 2006 a APCE „Cu privire la necesitatea unei condamnări internaţionale a crimelor comuniste totalitare”, Rezoluţia nr.1723 din aprilie 2010 „Comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS”, care subliniază, între alte, că „Nu toate statele europene au condamnat regimurile totalitare comuniste”, făcându-se trimitere expresă la Republica Moldova, unicul stat european care nu a condamnat comunismul.
Deci decretul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova este şi un document cu caracter european care reprezintă atitudinea dlui Mihai Ghimpu faţă de solicitarea respectivă a Uniunii Europene.
În acelaşi context vine şi poziţia oficială a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova – cea mai înaltă instituţie ştiinţifică a statului -, care a concluzionat săptămâna trecută că la 28 iunie 1940 Basarabia a fost cotropită de trupele sovietice.
La 28 iunie 1940 URSS a atacat mişeleşte România cu ajutorul a 36 de divizii (420.000 de ostaşi şi ofiţeri sovietici). Documentele demonstrează că URSS a promovat o politică de ocupaţie şi de instaurare a regimului stalinist în Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa.
Adevărul este unul: la 28 iunie 1940 a avut loc un act de agresiune, de ocupare a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa de către forţele armate ale Uniunii Sovietice. Curtea Constituţională, alunecând pe panta politicianismului, nu a fost în stare să aprecieze corect Decretul Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.
FDRM consideră că decizia Curţii Constituţionale are caracter antiştiinţific, antinaţional şi anticonstituţional, deoarece aceasta a încălcat dreptul istoric, dreptul naţional, dreptul de neam al românilor basarabeni de a-şi aprecia istoria, cultura, viaţa lor politică, economică, socială şi spirituală, dar şi pe cei de către care au fost ocupaţi. Curtea Constituţională a negat dreptul românilor basarabeni la autodeterminare.
Această decizie ne vorbeşte despre faptul că membrii Curţii Constituţionale (Victor Puşcaş, Dumitru Pulbere, Valeria Şterbeţ, Petru Răilean şi Alina Ianucenko) prin nivelul lor de pregătire nu mai corespund exigenţelor de jurişti moderni, care ar fi în stare să aprecieze corect situaţia din Republica Moldova în contextul dreptului internaţional şi al celui naţional românesc.
FDRM îşi exprimă îngrijorarea şi în privinţa faptului că în Republica Moldova s-a declanşat o campanie agresivă, mincinoasă, îndreptată împotriva României şi a actualilor guvernanţi din R. Moldova. Într-o manieră şovină s-au exprimat în acest subiect şi D. Medvedev, V. Putin, S. Lavrov, I. Lujkov, K. Kosaciov şi alţi lideri ai Federaţiei Ruse.
FDRM adresează reprezentanţilor Alianţei pentru Integrare Europene din Parlamentul Republicii Moldova cererea de a aproba prin vor decretul Preşedintelui interimar M. Ghimpu.
Cerem, de asemenea, membrilor Curţii Constituţionale să-şi retragă decizia ilegală, antiştiinţifică, antinaţională şi să-şi ceară scuze public de la cei aproape un milion de români basarabeni – victime ale regimului comunist şi de la urmaşii acestora.
Propunem membrilor Curţii Constituţionale să-şi prezinte demisia de onoare din funcţiile deţinute cu toate urmările legale.
Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din Moldova
Lasă un răspuns