Preşedintele Mihai Ghimpu a vizitat tabăra „Cireşarii”, unde sînt plasaţi copii din satul Nemţeni

sursa: moldpres.md

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a efectuat astăzi o vizită în tabăra de vară „Cireşarii” din Vadul lui Vodă, unde sînt plasaţi 32 de copii din familiile sinistrate din satul Nemţeni, raionul Hînceşti, a comunicat pentru MOLDPRES serviciul de presă al Preşedinţiei.

În cadrul discuţiilor cu copiii, şeful statului s-a interesat despre condiţiile de trai şi odihnă oferite la tabăra „Cireşarii”, precum şi s-a familiarizat cu programul zilnic organizat pentru ei. În cursul discuţiei copiii şi-au exprimat dorinţa de se întîlni cu părinţii şi a efectua o excursie în municipiul Chişinău.

În context. Mihai Ghimpu i-a informat că în zilele următoare pentru ei vor fi organizate excursii nu numai în municipiul Chişinău, dar şi în alte locuri pitoreşti din Republica Moldova. De asemenea, şeful statului le-a promis că în una din următoarele zile de odihnă va fi organizată vizita părinţilor şi rudelor celor 32 de copii la Vadul lui Vodă.

Aflîndu-se în vizită la copiii din Nemţeni, Preşedintele Mihai Ghimpu le-a transmis încălţăminte, inventar sportiv şi jocuri distractive pentru fiecare, precum şi dulciuri. Ţinînd cont de faptul că copiii sînt din familii sinistrate, care şi-au pierdut toată averea, şeful statului a declarat copiilor că în cîteva zile aceştia vor fi asiguraţi cu haine şi încălţăminte. Totodată Mihai Ghimpu a dat indicaţii să fie examinată posibilitatea aflării acestor copii în această tabără pentru toată perioada estivală.

Un răspuns to “Preşedintele Mihai Ghimpu a vizitat tabăra „Cireşarii”, unde sînt plasaţi copii din satul Nemţeni”

 1. =Sânziana Unionista dela Hotin== Says:

  S.O.S. !!!!
  ––––––––
  Se pregăteşte un complot împotriva siguranţei RM?
  Jurnal de Chișinău, 13 iunie 2014

  http://www.jc.md/se-pregateste-un-complot-impotriva-sigurantei-rm/

  În planurile de creare a unei republici în sudul republicii Moldova ar fi implicaţi şi oficiali din Ucraina.

  Federaţia Rusă ar urma să aplice un nou plan de federalizare a Republicii Moldova, prin intermediul emisarilor săi din UTA Găgăuzia, ghidaţi de persoane de încredere, din Ucraina, membri ai Partidului Regiunilor, care ar duce la dezmembrarea RM, după ce a eşuat planul de ocupare a regiunilor Nikolaev, Herson, Harkov şi Odesa.

  Surse de încredere au declarat pentru JURNAL că planul ar avea drept scop destabilizarea situaţiei înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE. Autorităţile din Găgăuzia ar planifica să anunţe apariţia unei noi entităţi „Republica Populară Găgăuzia”, care ar urma să unească raioanele de sud ale Republicii Moldova şi regiunea Bolgrad şi Ismail.

  Conducătorii operaţiunii sunt din Ucraina

  Responsabili de aplicarea planului pe teritoriul Ucrainei ar fi Anton Kisse, originar din regiunea Odesa, deputat în Rada Ucraineană, membru al fracţiunii Partidului Regiunilor. Este preşedinte al Asociaţiei bulgarilor din Ucraina şi preşedinte al Asociaţiei la lupte sportive din Odesa. Cu ceva timp în urmă anunţa că lucrează la o carte despre istoria popoarelor şi etniilor de pe teritoriul Basarabiei.

  O altă persoană responsabilă de proiectul care ar da naştere unei noi entităţi în sudul Basarabiei cu alipirea regiunilor din Ucraina, ar fi Maria Popova, deputat în Consiliul regional din Odesa, membră a fracţiunii „Partidul Regiunilor”, membră a grupului de deputaţi „Basarabia”.

  Cel de-al treilea personaj ar fi Iuri Dimcioglo, originar din Tomai, Gagauzia, stabilit în Ucraina. Este deputat în Consiliul regional Odesa din partea Partidului Silnaia Ucraina. Chiar dacă a venit pe listele acestui partid, e totodată membru al fracţiunii Partidul Regiunilor condus de Victor Ianukovici. Totodată, este naşul procurorului din UTA Gagauzia, Ruslan Caraivan. Statul major al grupărilor paramilitare care ar urma să ia parte la realizarea acestui proiect ar fi în oraşul Reni.

  Uzun, responsabil de structurile paramilitare

  Drept responsabil de structurile paramilitare din UTA Găgăuzia a fost desemnat deputatul local, Ilia Uzun, fost campion la sambo. Responsabilii din Găgăuzia şi Ucraina ar fi avut deja câteva întâlniri la Bolgrad, Arciz şi la Odesa. La întâlnire ar fi participat şi conducerea filialei Institutului Rus de Studii Strategice din Tiraspol. Potrivit surselor noastre, cei care doresc o nouă republică la sudul Moldovei visează la un port cu ieşire la Marea Neagră în reg. Ismail. Totodată se arată convinşi că vor ocupa şi Giurgiuleştiul.

  Ilia Uzun ar avea în subordine un grup de circa 150 de sportivi de înaltă calificare, antrenaţi de Petru Curu. În total, sunt vreo 300 de persoane care ar putea lua parte la violenţe la indicaţia lui Uzun. Acestea au luat parte activă şi la organizarea controversatului referendum din februarie, curent, din Găgăuzia.

  Amintim că, recent, la o întâlnire cu ambasadorii străini acreditaţi la Chișinău, Uzun a spus că în autonomia găgăuză ar putea izbucni un conflict și că locuitorii de acolo ar putea recurge la arme. „Ne vom întoarce în Moldova anilor 1990. Avem oameni tineri, care ştiu să ţină arma în mâini. Vom muri pe pământul nostru, pentru că pământul nostru este ținutul Bugeacului care ne-a fost dat de țarul Rusiei. Teritoriul Moldovei este până la Cimișlia”, a spus alesul local. După ce mesajul a apărut în presă, Uzun a emis o declaraţie pe care a citit-o de pe foaie în care spune că s-a lăsat copleşit de emoţii.

  În Găgăuzia există armament din anii 90

  Sursa care a solicitat anonimatul, dar care anterior a activat în cadrul structurilor de forţă, a mai declarat pentru JURNAL că pe teritoriul Găgăuziei ar fi rămas încă din anii 90, 340 de automate kalaşnikov, dintre care 87 trebuie reparate; 120 de lansatoare de grenade „Muha” şi patru lansatoare de grenade AGS. Pentru acestea din urmă au 90 de grenade. Au peste 50 de mii de cartuşe pentru Kalaşnikov şi două maşini blindate care însă nu sunt în cea mai bună stare.

  Scopul mişcărilor separatiste ar fi de a transforma Republica Moldova într-o federaţie cu mai multe entităţi: Republica Moldova, Republica moldovenească nistreană şi Republica populară Găgăuză.

  La începutul acestei săptămâni, portalul deschide.md a intrat în posesia unor informaţii de la întâlnirea guvernatorului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu liderul Partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Aceştia au semnat miercuri la Chișinău „pactul pentru întărirea statalității moldovenești”, prin care și-au asumat angajamentul de a lupta „împotriva unioniștilor din Moldova”. La eveniment au fost invitați liderii tuturor minorităților naționale. Aceștia au fost îndemnați să organizeze în fiecare raion adunări cu cetățenii și conferințe la care să le vorbească oamenilor „despre statalitatea și neutralitatea statului”. Așa-zișii apărători ai statalității Moldovei au decis să formeze „mișcarea populară Moldova mare”. Primul Congres al mișcării va fi organizat în toamna anului curent, când minoritățile naționale intenționează să consemneze „aniversarea celor 665 de ani ai statalității moldovenești”.
  Cristina Baciu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: