Curtea Constituţională a Moldovei i-a indicat lui Ghimpu că şi-a depăşit prerogativele

sursa: newsmoldova.md, foto: moldavovero.wordpress.com

Un şir de medii moldoveneşti de informare în masă miercuri au difuzat comunicatul că Preşedintele interimar al Moldovei Mihai Ghimpu nu se grăbeşte să abrogheze decretul cu privire la declararea „zilei ocupaţiei sovietice”, pe care luni Curtea Constituţională a Moldovei l-a calificat drept neconstituţional.

Judecătorul CC Victor Puşcaş, la solicitarea agenţiei, a explicat partea motivaţională a deciziei CC, prin care a fost anulat acest decret al lui Ghimpu, refuzînd să comenteze enunţurile ultimului, deoarece „nu are acest drept”.

„Curtea Constituţională a Moldovei nu contestă deloc dreptul Preşedintelui de a emite decrete. El poate să facă aceasta în conformitate cu Legea Supremă a ţării, care îl investeşte cu dreptul de a emite decrete în calitate de persoană supremă cu funcţii de răspundere. Dar care anume decrete, în ce sfere de activitate ale politicii externe şi interne a Moldovei – este o altă chestiune…”, – a menţionat Puşcaş.

„Deci, emiterea decretelor, obligatorii spre executare pe întreg teritoriul Moldovei este o cerinţă constituţională. Care anume articole ale Legii Supreme au fost încălcate – toate acestea vor fi publicate detaliat în decizia Curţii Constituţionale. Deoarece Legea cu privire la Curtea Constituţională îi permite să adopte partea rezolutivă, iar decizia ca atare s-o completeze în termen de 10 zile şi s-o publice”, – a explicat judecătorul.

Puşcaş a specificat că „orice decizie a CC a Moldovei intră în vigoare după pronunţarea ei”.

„Dacă Curtea Constituţională consideră că decizia trebuie pusă în vigoare mai tîrziu sau nu indică termenul (atunci verdictul intră în vigoare din momentul publicării), ori indică o zi după publicarea ei”, – a menţionat el.

Referindu-se la încălcările concrete ale acestui decret, Puşcaş a menţionat că „prin decretul lui Ghimpu a fost încălcat înainte de toate articolul 6 al Constituţiei „Separaţia şi colaborarea puterilor”.

„În problema respectivă aceasta este prerogativa Parlamentului. Voi cita un exemplu, – a explicat judecătorul CC. Există Legea din 1992 cu privire la reabilitarea victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie. În anul 1994 însă Parlamentul a exclus cuvîntul „ocupaţie” din denumirea legii”.

Autorul decretului se bazează în el pe articolul 88 al Constituţiei. „Ce se spune în acesta? – a continuat Puşcaş. – Preşedintele   Republicii   Moldova  „exercită  şi alte atribuţii”. Altele! Dar autorii decretului n-au observat sfîrşitul frazei – „stabilite prin lege”.

În continuare interlocutorul a expus următorul raţionament: „Pînă în 2000 Moldova era republică semiprezidenţială. Iar de la 5 iulie 2000 Moldova a devenit republică parlamentară. Bineînţeles, s-au modificat prerogativele Preşedintelui, doar în aceşti 15 ani a fost adoptat cadrul legislativ. El n-a fost reflectat în decretul lui Ghimpu. El, în calitate de Preşedinte interimar, dă indicaţii, chipurile, cu caracter de recomandare, dar în realitate conform Constituţiei toate decretele Preşedintelui sînt obligatorii spre executare (în sfera competenţei lui). Primesc indicaţii organele de cultură, autorităţile locale, mass-media. Dar există legislaţia, care reglementează, cine conduce un domeniu sau altul. Ghimpu a utilizat prea nestingherit interpretarea acestui punct. Autorii decretului n-au ţinut cont că Moldova este republică parlamentară”.

În afară de aceasta, membrul CC a atras atenţia asupra faptul că „în decret este indicat că toate evenimentele se referă doar la Moldova…”.

„Dacă însă admitem că a fost într-adevăr ocupaţie, cum rămîne cu Transnistria, acea parte a ţării, care a obţinut autonomie în componenţa Ucrainei din 17 martie 1924 şi, strict vorbind, nicidecum nu se poate considera ocupată. Cum să interpretăm decretul în acest sens, decît nu o depăşire a prerogativelor?”, – a specificat Puşcaş.

„Curtea Constituţională a Moldovei nici întrun caz n-a încercat să dea apreciere evenimentelor şi faptelor, care s-au produs în republică în iunie 1940, deoarece noi conştientizăm că ele sînt apreciate şi concepute de societate în mod neunivoc. În centrul atenţiei CC a fost altă chestiune – „a avut dreptul Preşedintele să emită un atare decret?”. Cred că noi am reuşit să dăm răspunsul”, – a constatat judecătorul.

„Şi ultimul moment. Evenimentele din 28 iunie 1940 prin acest decret se transferă în sfera politică. Decretul lui Ghimpu este un act juridic, normativ, care urmează să fie supus controlului constituţional. El are consecinţe juridice. Pot fi declaraţii, rezoluţii ale organelor politice, dar nicidecum un decret ca document normativ, obligatoriu spre executare”, – a spus Puşcaş.

Preşedintele interimar al RM Mihai Ghimpu a semnat la 24 iunie decretul cu privire la declararea „zilei ocupaţiei sovietice”, care a provocat reacţia negativă a majorităţii cetăţenilor Moldovei. În decret se menţiona că la 28 iunie în toată ţara trebuiau să se organizeze manifestări respective de comemorare, să se coboare în bernă drapelele, să se iniţieze procedura de înălţare în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în faţa sediului Guvernului, a unui monument victimelor ocupaţiei sovietice. În decret de asemenea se conţinea cerinţa faţă de Rusia de a-şi retrage imediat trupele de pe teritoriul Moldovei.

După ce CC a calificat drept neconstituţional decretul lui Ghimpu, Preşedintele interimar a declarat pentru jurnalişti: „CC a calificat neconstituţional decretul, argumentînd aceasta prin faptul că în decret se conţine tentativa de a da apreciere juridică evenimentelor istorice. Dar CC nu este în drept să analizeze aspectele politice sau juridice ale decretului, ci trebuie să aprecieze corespunderea lui cu Constituţia. Eu vreau să văd, care anume articol al Constituţiei a fost încălcat”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: