Protest la Curtea Constituţională, angajaţii instanţei au fost evacuaţi

Sursa: info-prim.md

Un grup de cetăţeni a pichetat marţi, 13 iulie, Curtea Constituţională pentru că a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu cu privire la ziua de 28 iunie. Cetăţenii au cerut demisia in corpore a judecătorilor Curţii şi i-au acuzat de imoralitate, transmite Info-Prim Neo.

Grupul de iniţiativă a anunţat că protestele vor fi zilnice, până când Curtea nu îşi va schimba decizia. Ghenadie Brega, membru al grupului de protestatari, a spus că mâine, 14 iulie, va fi pichetată şi Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău. „De ce justiţia noastră s-a implicat şi a dat o notă politică unui eveniment istoric? Curtea Constituţională face jocul unui stat străin”, a declarat Ghenadie Brega.

Un alt protestatar, Anatol Hristea-Stan, a spus că aşteaptă ca judecătorii Curţii să îi spună ce a avut loc la 28 iunie 1940. „Decizia în privinţa decretului prezidenţial a fost una politică. Judecătorii ignoră faptul istoric, iar ignoranţa trebuie pedepsită prin lege”, a mai spus Anatol Hristea-Stan.

Protestatarii au şuierat, au bătut la tobă, au scandat lozinci. În timpul pichetului a avut loc şi un incident. Un cetăţean vorbitor de limbă rusă i-a întrebat pe protestatari de ce nu aruncă cu pietre în sediul Curţii Constituţionale, aşa cum ar fi aruncat şi în sediile Parlamentului şi Preşedinţiei, în aprilie 2009. „Curtea a luat o decizie corectă, nu putea proceda altfel”, a spus cetăţeanul. După o încăierare dintre acesta şi un protestatar, a intervenit poliţia.

Uşa Curţii Constituţionale a fost încuiată. Solicitat de Info-Prim Neo, Dumitru Ţâra, purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale, a declarat că judecătorii, în frunte cu preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere, sunt într-o deplasare de serviciu la Baku, cu excepţia judecătorului Victor Puşcaş. Dumitru Ţâra a mai spus că în incinta Curţii a rămas doar paza, iar alţi angajaţi au fost evacuaţi.

Curtea Constituţională a declarat luni, 12 iulie, neconstituţional decretului preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind decretarea zilei de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. Decretul a fost contestat la Curte de către Partidul Comuniştilor. După verdictul Curţii, decretul este considerat nul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: