Curtea Constituţională a anulat un decret în care se cerea retragerea armatei ruse din Moldova

Autor: Vitalie Călugărean, Sursa: deutche welle

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat luni decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu prin care ziua de 28 iunie 1940 era declarată „Zi a ocupaţiei sovietice”. Decretul a stârnit furia Moscovei şi i-a nemulţumit pe partenerii de coaliţie ai preşedintelui moldovean. Analiştii politici spun că hotărârea Curţii este una politică.

Întâmplător sau nu, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu chiar în ziua în care o delegaţie guvernamentală de la Chişinău a plecat la Moscova, pentru a clarifica problemele ce ţin de calitatea vinurilor moldoveneşti. Reamintim în context că şeful Serviciului sanitar rus „Rosspotrebnadzor”, Ghenadii Onişcenko, a oprit importul de vin moldovenesc în Rusia la câteva ore după emiterea decretului buclucaş de către Mihai Ghimpu. Onişcenko declarase atunci sfidător că vinul moldovenesc e bun doar pentru vopsirea gardurilor.

Decretul prezidenţial a fost atacat la Curtea Constituţională de către comunişti, iar chestiunea a fost examinată în regim de urgenţă. În hotărârea pronunţată luni, Curtea Constituţională nu a indicat în baza căror articole din Constituţie a luat această decizie, dar preşedintele instituţiei, Dumitru Pulbere, a declarat că „prin semnarea decretului de instituire a „Zilei ocupaţiei sovietice”, preşedintele interimar al Republicii Moldova a încercat să dea o apreciere juridică şi politică unor evenimente istorice”.

Împotriva decretului de instituire a „Zilei ocupaţiei sovietice” s-au pronunţat nu doar comuniştii din opoziţie din Republica Moldova, ci şi partenerii de coaliţie ai preşedintelui interimar liberal. Cel mai categoric în acest context a fost Partidul Democrat condus de ex-comunistul Marian Lupu. Vicepreşedintele acestui partid, Igor Corman, fost ambasador al Republicii Moldova în Germania, deşi recunoaşte ocupaţia Basarabiei de către sovietici în 1940, susţine că decretul lui Mihai Ghimpu ar fi inoportun:

„PD a criticat chiar din ziua semnării acest decret. Noi am considerat că orice decizie trebuie să fie mai întâi consultată în cadrul Alianţei. Părerea noastră este că prin acest decret se contribuie la dezbinarea societăţii, deoarece există păreri diametral opuse despre ceea ce s-a întâmplat în 1940. Istoria noastră este una complicată”.

Pe de altă parte, analistul politic Anatol Ţăranu consideră că nu decretul preşedintelui Mihai Ghimpu a dezbinat societatea moldovenească, ci istoria zbuciumată a Moldovei din ultimii 50-70 de ani:

„Sute de mii de oameni din această ţară care au avut de pătimit de pe urma zilei de 28 iunie 1940 au primit această hotărâre a Curţii Constituţionale cu mare regret, dacă nu cu un protest intern. Poate mai puţini oameni, dar foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care au beneficiat de rezultatul zilei de 28 iunie 1940 au primit, probabil, această hotărâre a Curţii Constituţionale cu satisfacţie. Aceasta este situaţia reală din societatea moldovenească. Societatea moldovenească este dezbinată nu datorită decretului lui Ghimpu! Societatea moldovenească este apriori dezbinată datorită istoriei noastre zbuciumate de pe parcursul ultimilor 50-70 de ani”.

Săptămâna trecută, un grup de istorici ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei a formulat o poziţie oficială a acestei instituţii faţă de evenimentul de acum 70 de ani. Concluzia specialiştilor a fost că în 1940 Basarabia a fost cotropită de trupele sovietice.

Mai este un aspect care ţine de decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, anulat luni de Curtea Constituţională, care nu poate fi ignorat. În punctul doi al decretului, preşedintele interimar al Republicii Moldova cerea “Federaţiei Ruse, în calitate de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să retragă în mod urgent, necondiţionat şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova“. Prin hotărârea sa de ieri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat şi această solicitare a preşedintelui moldovean.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: