Guvernarea AIE: Sinistraţii vor avea locuinţe până la finele toamnei

Sursa: jurnal.md

Conducerea Republicii Moldova va depune toate eforturile ca cetăţenii, care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor devastatoare din acest an să intre în locuinţe noi până la sfârşitul toamnei curente. Cel puţin aşa a promis preşedintele interimar Mihai Ghimpu, în cadrul telemaratonului „Eşti cât dăruieşti – ajută sinistraţii”, organizat de Compania publică „Teleradio-Moldova”.

„Cu părere de rău, după inundaţiile din 2008, nu a fost elaborat şi implementat un program de stat, care ar fi prevăzut unde trebuiau întărite digurile şi barajele de protecţie, evacuate casele de locuit. Toate acestea trebuie făcute acum de noi. Dar, în primul rând, pentru moment vom depune toate eforturile pentru acordarea primului ajutor sinistraţilor”, a menţionat şeful statului.

Ghimpu a specificat că în cadrul deplasării în localităţile afectate de inundaţii a indicat ca toate ajutoarele umanitare sau alte fonduri, destinate sinistraţilor, să fie repartizate de comisii speciale, în componenţa cărora să fie incluşi şi cetăţenii care au avut de suferit, şi în mod transparent. „Toţi cetăţenii trebuie să fie lângă sinistraţi, ajutându-i să depăşească această tragedie prin care i-a făcut să treacă natura”, a spus preşedintele interimar, menţionând la acest capitol prestaţia efectivelor de militari ai Armatei Naţionale, Trupelor de Carabinieri şi Serviciului de Grăniceri, care 24 de ore din 24 activează în zonele afectate.

Mihai Ghimpu a mai declarat că repartizarea ajutoarelor materiale, materialelor de construcţie sau a surselor financiare pentru populaţia sinistrată, va fi luată sub un control strict al conducerii Republicii Moldova, pentru a evita lacunele depistate după inundaţiile din 2008, când o parte din sinistraţi nu au primit nici o susţinere din partea autorităţilor centrale.

Şeful statului a spus că în procesul de construcţie sau reparaţie a caselor de locuit ale cetăţenilor, care au fost demolate sau avariate de inundaţii, Republica Moldova va fi sprijinită de România. „În cadrul unei discuţii telefonice cu omologul meu din România, Traian Băsescu, am convenit că partea română să ofere materiale de construcţii, din contul grantului nerambursabil de 100 milioane de euro, pentru construcţia numărului necesar de locuinţe pentru populaţia sinistrată”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: