Rusia împotriva Decretului Ghimpu

Sursa: zdg.md

Cum calificaţi decizia Dumei de Stat?

Vitalia Pavlicenco, PNL

Vitalia Pavlicenco, PNL

Moscova nu vrea să scape R. Moldova din sfera sa de influenţă şi încearcă să ne impună modele de comportament, inclusiv în raport cu propria istorie.

Faptul că avem o guvernare pro-europeană nu place Rusiei.

Mai mult, ea se teme ca aceasta să nu devină cumva şi una pro-Atlantică. Şi se agaţă de orice.

Regretul cel mare, însă, nu e Rusia, ci AIE. Nu Ghimpu este vinovat, ci Alianţa, care nu a făcut front comun în jurul lui Ghimpu împotriva animozităţilor Dumei.

S-ar putea ca Moscova să meargă la o agravare a relaţiilor cu Chişinăul, dar de Alianţă depinde dacă Rusia va înţelege sau nu că bunele relaţii cu noi nu mai pot fi făcute pe contul memoriei noastre istorice şi demnităţii naţionale.

Alianţa trebuie să facă apel către SUA, UE şi să ceară sprijin ca să ne putem apăra de expansionismul rus.

Veaceslav Untilă, MAE

Veaceslav Untilă, MAE

Reacţia Dumei seamănă mai mult a isterie. De parcă Moldova ar fi o gubernie sau în Declaraţia de Independenţă a R. Moldova nu ar fi spus acelaşi lucru despre 28 iunie 1940.

Atât doar că Decretul o spune mai răspicat.

Autorităţile de la Kremlin au sesizat, probabil, că la Chişinău există suficiente forţe care au curajul să spună tranşant nişte adevăruri şi să apere cu demnitate aceste adevăruri.

Şi această perspectivă i-a cam speriat pe ruşi, care au apelat, ca întotdeauna, la ameninţări şi şantaj.

Din păcate, unii lideri ai Alianței nu au avut tăria de a da o replică pe potrivă. Aceştia aproape că au acceptat jocul Moscovei.

Evident, fiecare partid are strategiile sale în politică, însă nicio strategie nu costă nimic dacă ea nu este în consens cu dreptul cetăţeanului şi interesul naţional al R. Moldova.

Valentina Sturza, AFDDP

Valentina Sturza, AFDDP

Deciziile Dumei sunt pentru Rusia, şi nu pentru Moldova. 28 iunie 1940 a fost începutul marelui genocid pentru noi. Dacă deputaţii Dumei nu ştiu, să intre în arhive.

Actul din 28 iunie 1940 a fost plătit de Basarabia cu sute de mii de vieţi omeneşti. Dacă era eliberare, am fi fost ocrotiţi, noi însă am fost arestaţi, deznaţionalizaţi, împuşcaţi, deportaţi, înfometaţi…

Cum să zici că a fost eliberare? Sau Rusia lui Putin şi Medvedev e ca şi Rusia lui Stalin şi Beria? Suferinţele noastre nu s-au terminat nici după moartea lui Stalin. Decretul preşedintelui Ghimpu este alinul sufletului nostru.

Pe mine mă ofensează când îi aud pe unii lideri că nu era momentul. Morţii nu rezistă să audă aşa ceva. Dar viii? Eu cred că următorul pas trebuie să fie Legea Lustraţiei. Atunci se va vedea cine şi cu cine este.

Nicolae Dabija, scriitor

Nicolae Dabija, scriitor

Nepoţii de hoţi, dacă se bucură de bunurile furate de către bunici, tot hoţi sunt, zice un proverb.

Da, Rusia a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, dar numai partea semnată de Ribbentrop. Cea semnată de Molotov, ei i se pare corectă.

Ţarii ruşi, chiar dacă au purtat nume diferite – Nicolae, Stalin, Putin –, au urmărit acelaşi scop: să se lăţească peste neamurile care au avut nenorocul să le fie vecini. Aici interesele lor au coincis şi contează până azi.

Nedumereşte, însă, poziţia Alianţei pentru Integrare (cu Rusia).

Dacă componentele Alianţei ar fi avut o poziţie solidară cu Mihai Ghimpu, Rusia ar fi reacţionat ca şi atunci când Ţările Baltice sau Georgia au declarat că au fost ocupate de URSS: ar fi păstrat tăcere (una mai mult sau mai puţin vinovată). Dar…,  dacă nu ne respectăm noi, de ce ne-ar respecta alţii?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: