Necondamnarea comunismului, alternativă post-electorală a PD

Autor: Vitalie Călugăreanu, sursa: Deutsche Welle

Republica Moldova a ratat săptămâna trecută şansa de a condamna crimele comunismului totalitar. Motivele sunt pur electorale. Unuia din partidele aflate la putere i-a fost frică să nu-şi piardă electoratul de stânga. Este vorba de Partidul Democrat condus de ex-comunistul Marian Lupu şi de ex-comsomolistul Dumitru Diacov. Aceştia au reuşit să blocheze procedura cu un argument ciudat şi ilogic.

La începutul lunii iunie, Comisia pentru aprecierea regimului totalitar comunist, înfiinţată de preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi-a prezentat raportul şi a recomnadat Parlamentului, între altele, interzicerea simbolicii şi titulaturii comuniste. Experţii care au lucrat asupra raportului au descoperit în arhivele Ministerului de Interne şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău documente care confirmă caracterul criminal al fostului regim totalitar sovietic. Cei doi lideri ai Partidului Democrat au reacţionat imediat. „Nu putem condamna comunismul acum, deoarece le-am face astfel un cadou electoral comuniştilor din opoziţie. Le-am da motive să se victimizeze în campania electorală”.

Până aici argumentul liderilor PD, Marian Lupu şi Dumitru Diacov, are o anumită logică, mai ales dacă ţinem cont de sensibilitatea moldovenilor faţă de cei care se victimizează. Dar acest argument rezistă numai dacă uităm de declaraţia difuzată pe 1 iunie de Serviciul de presă al Partidului Democrat în care apare următoarea frază: „PD consideră că la raportul şi recomandările „Comisiei Cojocaru” (Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar – n.n.) am putea reveni după alegeri, atunci când ţara va primi, într-un final, o putere consolidată şi stabilă”. În mod normal, după o asemenea declaraţie, un alegător pro-comunist (miza electorală a PD) nu va vota niciodată pentru PD, deoarece se va gândi că după alegeri acest partid va reveni la planul de condamnare a comunismului.

În acest caz, în mod firesc, apare întrebarea: De ce a blocat PD procedura de condamnare a comunismului de către actualul Parlament? De ce PD nu l-a lăsat acum, înaintea campaniei electorale, pe principalul său oponent politic, Partidul Comuniştilor, fără seceră şi ciocan şi fără titulatura comunistă murdară de sânge strămoşesc? Există un singur răspuns la aceste două întrebări: Partidul Democrat va avea nevoie de Partidul Comuniştilor în Legislativul care va rezulta din alegerile parlamentare anticipate din toamnă. De ce? Să nu uităm că liderul PD, Marian Lupu, nu a exclus niciodată, ba chiar a admis, o eventuală combinaţie post-electorală cu un partid comunist reformat.

Prin urmare, se poate presupune că dacă după alegerile parlamentare anticipate din toamnă Partidului Democrat nu i se va asigura suficient spaţiu de manevră într-o eventuală coaliţie cu partidele liberale, acesta va aluneca spre o coaliţie de stânga cu comuniştii. Cel puţin la această etapă, PD tinde să-şi creeze această alternativă.

Configuraţia viitorului legislativ de la Chişinău reiese foarte clar din sondaje. În parlament vor accede cel mult patru formaţiuni politice, iar o guvernare de coaliţie este inevitabilă. Prin urmare, în cazul în care PD va face coaliţie cu partidele liberale din viitorul parlament „atunci când ţara va primi, într-un final, o putere consolidată şi stabilă” se va putea reveni la ideea condamnării comunismului. Dacă, însă, PD va intra într-o alianţă post-electorală cu comuniştii, condamnarea crimelor stalinismului va fi imposibilă încă cel puţin 4 ani, iar raportul Comisiei pentru aprecierea regimului comunist totalitar va rămâne o simplă sursă de informaţii pentru istorici.

Mai există un scenariu când poporul ar putea condamna prin vot comunismul, adică prin neadmiterea în Parlament a partidelor cu doctrine comuniste sau suspecte. Nu este, însă, şi cazul Republicii Moldova unde comuniştii adună la alegeri, cu simbolul secera şi ciocanul, aproape 40% din voturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: