Curtea Constituţională va examina luni sesizarea privind constituţionalitatea unui decret prezidenţial

Sursa: moldpres.md

Curtea Constituţională (CC) a amînat pentru luni, 12 iulie, examinarea sesizării privind constituţionalitatea decretului Preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată „Zi a ocupaţiei sovietice”. În acelaşi timp, Alexandru Ohotnicov, reprezentantul Preşedinţiei la CC a cerut examinarea acestei reclamaţii în septembrie. Sesizarea a fost depusă de un grup de deputaţi comunişti, informează MOLDPRES.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a informat astăzi la şedinţa CC că Mihai Ghimpu a cerut printr-un demers examinarea pe mai tîrziu a acestei sesizări, pe motiv că doreşte personal să participe la şedinţa Curţii. Totodată, Mihai Ghimpu nu a putut să se prezente, întrucît prezida astăzi şedinţa Parlamentului, a adăugat Pulbere.

Pe de altă parte, Sergiu Sîrbu, juristul Partidului Comuniştilor din Moldova şi autorul sesizării, a opinat la şedinţă că demersul lui Mihai Ghimpu este unul neîntemeiat. „Prezenţa aici în sală a preşedintelui interimar nu va schimba cu nimic situaţia. Preşedintele ţării niciodată nu a participat personal la şedinţele CC. În acelaşi timp, Ghimpu are mai mulţi vicepreşedinţi, care ar putea să-l înlocuiască la şedinţele Legislativului”, a adăugat Sîrbu.

Oleg Efrim, viceministrul Justiţiei, a specificat că Mihai Ghimpu este în drept să participe la şedinţa CC, pentru că este autorul decretului. Totodată, „dl Ghimpu nu poate lipsi de la şedinţele Legislativului, pentru că de la ele lipsesc şi aşa mulţi deputaţi”, a menţionat Efrim.

După pronunţarea sentinţei, Sergiu Sîrbu s-a arătat mulţumit de decizia de astăzi a curţii de a amîna examinarea acestei sesizări pentru luni. Juristul PCRM a opinat că „tergiversarea ar putea avea un impact social serios, este cunoscută şi reacţia Rusiei la acest decret”.

La 24 iunie, Preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, a semnat un decret, potrivit căruia ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată „Zi a ocupaţiei sovietice”, notează MOLDPRES.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: