Preşedintele Mihai Ghimpu s-a documentat cu situaţia din raioanele afectate de calamităţi

Sursa şi foto: moldpres.md

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a efectuat astăzi o vizită de documentare în localităţile din sudul şi centrul ţării, în care persistă pericolul inundaţiilor sau care au avut de suferit în urma apelor revărsate din albia rîului Prut, comunică MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al Preşedinţiei.

Vizita a început cu familiarizarea cu situaţia creată în lunca rîului Prut, începînd cu portul Giurgiuleşti pînă în raionul Leova, în cadrul căreia au fost determinate localităţile, care pot fi afectate în urma revărsării apelor, precum şi măsurile care se impun pentru prevenirea inundaţiilor. În acest context, şeful statului a dat indicaţii factorilor de decizie din cadrul Executivului să elaboreze, în comun cu autorităţile publice locale, măsuri de întărire a digurilor de protecţie, efectuarea altor activităţi de prevenire a inundării localităţilor situate pe malul Prutului.

În cadrul deplasării în raioanele afectate, Preşedintele Mihai Ghimpu a vizitat satul Nemţeni, raionul Hînceşti, care a avut de suferit cel mai mult de inundaţii, unde s-a documentat cu situaţia la zi, precum şi cu măsurile întreprinse de autorităţi pentru a ajuta populaţia sinistrată. Primarul localităţii l-a informat pe Preşedintele Ghimpu că în satul Nemţeni au fost inundate 216 case de locuit, dintre care circa 100 deja s-au demolat. În acest context, Mihai Ghimpu a discutat cu conducerea raionului Hînceşti despre măsurile care se impun pentru prevenirea inundaţiilor în satele Cotul Morii şi Obileni, cerînd întreprinderea unor măsuri cît mai urgente pentru întărirea digurilor, creării altor baraje contra înaintării apelor spre casele populaţiei din aceste localităţi.

În discuţiile cu locuitorii satului Nemţeni, şeful statului i-a asigurat că autorităţile centrale vor depune toate eforturile pentru acordarea ajutorului sinistraţilor în evacuarea bunurilor materiale, cazarea lor, asigurarea cu hrană etc. Mihai Ghimpu a mai menţionat că după lichidarea consecinţelor inundaţiilor va fi elaborat un program de acordare a ajutorului material populaţiei în construcţia caselor de locuit.

Aflîndu-se în zona de inundaţii, Preşedintele Mihai Ghimpu a dat indicaţii conducerii Ministerului Apărării să trimită în zona afectată subdiviziuni speciale, care vor asigura populaţia cu hrană caldă, apă potabilă, alte servicii de primă necesitate. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, echipele respective se vor deplasa în teritoriu în cel mai scurt timp, fiind gata să presteze serviciile respective către sfîrşitul zilei de azi.

Mihai Ghimpu a informat sinistraţii că în cel mai scurt timp în localităţile inundate vor sosi ajutoare umanitare, iar pentru distribuirea lor trebuie să fie create comisii speciale în componenţa cărora să fie incluse şi persoane, care au avut de suferit în urma calamităţilor.

Referindu-se la situaţia din zona afectată, şeful statului a îndemnat localnicii să se implice mai activ în întărirea digurilor sau a barajelor de protecţie, alături de efectivele structurilor de forţă, care activează în zonă. „Orice calamitate poate fi prevenită sau depăşită doar în comun, iar pentru aceasta trebuie mobilizate toate forţele, inclusiv populaţia”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Şeful statului i-a asigurat pe cetăţeni că situaţia este permanent în vizorul autorităţilor statului, care întreprind toate măsurile pentru prevenirea calamităţilor, precum şi lichidarea consecinţelor acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: