Aviz pozitiv al Curţii Constituţionale

Un articol de:  jurnal.md, foto: romanian.cri.cn

Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa de modificare a articolului 78 din Constituție, pe calea referendumului constituțional.Astfel, Parlamentul urmează să voteze mâine, în cadrul ședinței plenare, data în care va avea loc referendumul național. Potrivit președintelui Comisiei juridice a Parlamentului, Ion Pleșca, referendumul va avea loc la 5 septembrie, așa cum a decis Alianța pentru Integrare Europeană săptămâna trecută. În cadrul plebiscitului național, cetățenii Republicii Moldova vor răspunde la o singură întrebare: dacă doresc ca șeful statului să fie ales prin vot direct, de către popor.

Anterior, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru două proiecte de modificare a articolului 78. Potrivit proiectului Alianței pentru Integrare Europeană, șeful statului este ales de către popor. Pe de altă parte, proiectul înaintat de Partidul Comuniștilor presupune ca șeful statului să fie ales și în continuare de Parlament, însă în trei tururi: la prima încercare cu 61 de voturi, la a doua cu 57, iar la ultima încercare – cu o majoritate simplă, adică 52 de voturi.

În pofida recomandărilor structurilor europene, de a se ajunge la un consens între toate partidele parlamentare, în ceea ce privește modificarea art. 78, deputații așa și nu au ajuns la o decizie comună în cadrul comisiei parlamentare speciale create.

Etichete: Curtea Constituţională a RM, Constituţia RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: